Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У сусрет Светском дану борбе против сиде: И Нишлијама доступно брзо тестирање на ХИВ

rssBookmark and Share

Ниш 29.11.2019. Јужна Србија Инфо

Светски дан борбе против сиде ове године дочекујемо са растућим бројем новодијагностикованих, од којих око 40% свој ХИВ статус открије касно, у стадијуму АИДС-а. Рана дијагностика је кључна за успешно лечење ХИВ инфекције

У сусрет Светском дану борбе против сиде: И Нишлијама доступно брзо тестирање на ХИВ

Уз савремену терапију, данас особе са ХИВ-ом не могу пренети вирус сексуалним путем, могу живети квалитетно и јако дуго - преко 50 година. Ипак, број тестираних је изузетно мали, а највећи број се тестира у Београду.

Ове године, у Националном центру за сексуално здравље – Потент у Београду, се тестирало  преко 500 особа током 5 месеци, од којих је 15 било позитивно. Кључ успеха је тестирање у заједници особа под појачаним ризиком, а пре свега међу мушкарцима који имају секс са мушкарцима. Тестирање у заједници је модел који се показао веома успешним у свету, а данас га Потент спроводи у Београду, Крагујевцу, а од 1. децембра и у Нишу. 

Од првог децембра, особе под појачаним ризиком који живе у Нишу, имаће прилике да се у пријатном амбијенту, ван здравствених установа, тестирају на ХИВ и друге полно преносиве инфекције и да добију потребне информације и подршку. Потент ће у Нишком центру спроводити акције тестирања у сарадњи са Институтом за јавно здравље Ниш и организовати едукације и групе за самопомоћ за особе које живе са ХИВ-ом у сарадњи са Клиником за инфективне болести Клиничког центра Ниш. 

Позивамо представнике медија да у недељу, првог децембра, обиђу Центар Потента у Нишу у ул. Стевана Немање 69 од 13.00 до 15.30. За све додатне информације и изјаве стојимо на располагању – 0641565291

Подсећамо да смо крајем октобра ове године покренули иницијативу за промену дискриминаторне праксе сахрањивања особа преминулих од ХИВ-а и вирусних хепатитиса, које се по актуелном Правилнику о условима и начину поступања са посмртним остацима преминулог лица из 2016.године, сахрањују у црним врећама, без хигијенске обраде и облачења.

 

Коментара: 0


#   Ниш   протест   сида   ХИВ   Светски дан борбе против ХИВ-а   Потент удружење
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима