Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светски дан особа са аутизмом

rssBookmark and Share

Пирот 02.04.2016. Јужна Србија Инфо

Данас се у Србији и свету обележава Светски дан особа са аутизмом.
Аутизам је врло сложени поремећај у развоју мозга, који карактерише слаба или никаква социјална интеракција и комуникација те ограничени и понављајући обрасци понашања

Светски дан особа са аутизмом

Аутизам је поремећај у многим деловима мозга, али се не може са пуном сигурношћу доказати како они остварују свој утицај на свеукупно понашање организма.

Код аутизма нема смањења или повратка на почетно стање, он је равномеран у свом интензитету и току. Аутизам утиче на многе делове мозга, мада и данас није сасвим разјашњено на који се начин тај утицај остварује. Док се код једних особа виде тежа оштећења попут менталне ретардације, изражено ћутања, понављајућа моторика (као што је лупкање рукама или љуљање); код других са блажим оштећењима може постојати активан али препознатљиво необичан социјалан приступ уско ограничених интереса и опширно педантне комуникације.

Родитељи су ти који обично први уоче карактеристичне знакове, у првој или другој години дететовог живота (евентуално до треће). Рано откривање аутизма може помоћи детету да стекне одређене социјалне вештине и самосталност; иако је примена неколико терапија заснованих на научним истраживањима, засад нема потпуног успеха у лечењу аутизам. Код тежих облика аутизма самосталан живот мало је могућ, док је код блажих облика он могућ уз минималну помоћ средине.

Пирот

Фото: Пиротске Вести

У центру Пирота данас је манифестацијом под називом “Невидљиви у видљивом свету” обележен Светски дан аутизма – 2. април. Скуп је подржала и помоћница председника општине Пирот Милица Голубовић, која је изјавила да је веома важно организовати овакве скупове како би се повећала свест код људи о значају овог проблема са којима се сусреће велики број породица.

У Нишу је у току "Плава недеља" у којој се пригодним манифестаијама обележава Дан особа обплелих од аутизма.

 

Извор: Јужна Србија Инфо, Википедија, Пиротсе Вести

Коментара: 0


#   Пирот   Јужна Србија регион   здравље   Јужна Србија Инфо   аутизам   Светски дан особа са аутизмом   Пиротске вести   Плава недеља
@juznasrbija @pirotskevesti @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима