Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svetski dan osoba sa autizmom

rssBookmark and Share

Pirot 02.04.2016. Južna Srbija Info

Danas se u Srbiji i svetu obeležava Svetski dan osoba sa autizmom.
Autizam je vrlo složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja

Svetski dan osoba sa autizmom

Autizam je poremećaj u mnogim delovima mozga, ali se ne može sa punom sigurnošću dokazati kako oni ostvaruju svoj uticaj na sveukupno ponašanje organizma.

Kod autizma nema smanjenja ili povratka na početno stanje, on je ravnomeran u svom intenzitetu i toku. Autizam utiče na mnoge delove mozga, mada i danas nije sasvim razjašnjeno na koji se način taj uticaj ostvaruje. Dok se kod jednih osoba vide teža oštećenja poput mentalne retardacije, izraženo ćutanja, ponavljajuća motorika (kao što je lupkanje rukama ili ljuljanje); kod drugih sa blažim oštećenjima može postojati aktivan ali prepoznatljivo neobičan socijalan pristup usko ograničenih interesa i opširno pedantne komunikacije.

Roditelji su ti koji obično prvi uoče karakteristične znakove, u prvoj ili drugoj godini detetovog života (eventualno do treće). Rano otkrivanje autizma može pomoći detetu da stekne određene socijalne veštine i samostalnost; iako je primena nekoliko terapija zasnovanih na naučnim istraživanjima, zasad nema potpunog uspeha u lečenju autizam. Kod težih oblika autizma samostalan život malo je moguć, dok je kod blažih oblika on moguć uz minimalnu pomoć sredine.

Pirot

Foto: Pirotske Vesti

U centru Pirota danas je manifestacijom pod nazivom “Nevidljivi u vidljivom svetu” obeležen Svetski dan autizma – 2. april. Skup je podržala i pomoćnica predsednika opštine Pirot Milica Golubović, koja je izjavila da je veoma važno organizovati ovakve skupove kako bi se povećala svest kod ljudi o značaju ovog problema sa kojima se susreće veliki broj porodica.

U Nišu je u toku "Plava nedelja" u kojoj se prigodnim manifestaijama obeležava Dan osoba obplelih od autizma.

 

Izvor: Južna Srbija Info, Vikipedija, Pirotse Vesti

Komentara: 0


#   Pirot   Južna Srbija region   zdravlje   Južna Srbija Info   autizam   Svetski dan osoba sa autizmom   Pirotske vesti   Plava nedelja
@juznasrbija @pirotskevesti @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}