Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Због изградње болнице у Прокупљу, пацијенти са дијализом у новим просторијама

rssBookmark and Share

Прокупље 09.11.2022. Јужна Србија Инфо

Због почетка друге фазе изградње болнице у Прокупљу, за Одељење дијализе обезбеђене су нове просторије у којима ће 28 пацијената, са подручја Прокупља, Житорађа, Блаца и Куршумлије обављати дијализу. Директорка Опште болнице „Др Алекса Савић“ Сњежана Арсић, наводи да су уложени напори да пре свега пацијенти имају, као и до сада висок квалитет овог медицинског третмана али и комфор.

Због изградње болнице у Прокупљу, пацијенти са дијализом у новим просторијама

-Ускоро креће дуго очекивана изградња друге фазе болнице у Прокупљу. Наручилац пројекта је Град Прокупље, а подршку су дали и председник Александар Вучић и Канцеларија за управљање јавним улагањима. Зато смо морали да опремимо нове просторије за Одељење дијализе и да пацијентима на време обезбедимо потребне услове, каже директорка прокупачке болнице Сњежана Арсић.

Она наводи да су се трудили да пацијенте изузетно тешког здравственог стања не излажу додатним напорима и ризицима да дијализу обављају у другим здравственим установама, и то у ноћним сатима, па су се одлучили да адаптирају већ постојеће болничке просторије. За њу је посебно важно да у новим просторијама пацијенти имају вискок квалитет ове врсте заштите здравља пацијената.

-Сматрам да смо донели праву одлуку, и да сада овде у кругу болнице, овим пацијентима, доступније и друге специјалистичке здравствене услуге, објашњава директорка и додаје да су се поред техничких служби, изузетно приликом уређења простора, ангажовали и медицински радници Одељења дијализе, који и најбоље познају правила функционисања дијализе али потребе својих пацијената.

Она наводи да су у најкраћем року обезбеђене све специфичности које захтева дијализа, од обезбеђивања осмозе, до посебних појединачних прикључака за дијализне апарате. Посебно је важно истаћи да је приступачност овом Одељењу  обезбеђена изградњом рампи за најтеже и непокретне болеснике. Директорка истиче да су испоштовани сви здравствени стандарди које намеће организација овог сложеног здравственог процеса.

За 28 пацијената на дијализи са подручја Топличког округа, од изузетног значаја је то што не иду у друге дијализне центре и што су остали у прокупачкој болници.

-Нисмо ни осетили ову промену, нисмо имали никакву промену нити скраћење дијализних термина. За нас пацијенте са овом тешком дијагнозом је то од великог значаја. Свесни смо напора који је уложен од стране свих чиниоца, да се ни на који начин не угрози наше здравље. Посебно је важно што нас и даље прати здравствено особље са овог одељења које најбоље познаје наше потребе, ток болести и здравствено стање, истичу пацијенти са дијализе.

Иначе, дијализа се у прокупачкој болници обавља у две смене, шест дана у недељи.


#   Прокупље   Др Алекса Савић болница   дијализа
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима