Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zbog izgradnje bolnice u Prokuplju, pacijenti sa dijalizom u novim prostorijama

rssBookmark and Share

Prokuplje 09.11.2022. Južna Srbija Info

Zbog početka druge faze izgradnje bolnice u Prokuplju, za Odeljenje dijalize obezbeđene su nove prostorije u kojima će 28 pacijenata, sa područja Prokuplja, Žitorađa, Blaca i Kuršumlije obavljati dijalizu. Direktorka Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ Snježana Arsić, navodi da su uloženi napori da pre svega pacijenti imaju, kao i do sada visok kvalitet ovog medicinskog tretmana ali i komfor.

Zbog izgradnje bolnice u Prokuplju, pacijenti sa dijalizom u novim prostorijama

-Uskoro kreće dugo očekivana izgradnja druge faze bolnice u Prokuplju. Naručilac projekta je Grad Prokuplje, a podršku su dali i predsednik Aleksandar Vučić i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Zato smo morali da opremimo nove prostorije za Odeljenje dijalize i da pacijentima na vreme obezbedimo potrebne uslove, kaže direktorka prokupačke bolnice Snježana Arsić.

Ona navodi da su se trudili da pacijente izuzetno teškog zdravstvenog stanja ne izlažu dodatnim naporima i rizicima da dijalizu obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama, i to u noćnim satima, pa su se odlučili da adaptiraju već postojeće bolničke prostorije. Za nju je posebno važno da u novim prostorijama pacijenti imaju viskok kvalitet ove vrste zaštite zdravlja pacijenata.

-Smatram da smo doneli pravu odluku, i da sada ovde u krugu bolnice, ovim pacijentima, dostupnije i druge specijalističke zdravstvene usluge, objašnjava direktorka i dodaje da su se pored tehničkih službi, izuzetno prilikom uređenja prostora, angažovali i medicinski radnici Odeljenja dijalize, koji i najbolje poznaju pravila funkcionisanja dijalize ali potrebe svojih pacijenata.

Ona navodi da su u najkraćem roku obezbeđene sve specifičnosti koje zahteva dijaliza, od obezbeđivanja osmoze, do posebnih pojedinačnih priključaka za dijalizne aparate. Posebno je važno istaći da je pristupačnost ovom Odeljenju  obezbeđena izgradnjom rampi za najteže i nepokretne bolesnike. Direktorka ističe da su ispoštovani svi zdravstveni standardi koje nameće organizacija ovog složenog zdravstvenog procesa.

Za 28 pacijenata na dijalizi sa područja Topličkog okruga, od izuzetnog značaja je to što ne idu u druge dijalizne centre i što su ostali u prokupačkoj bolnici.

-Nismo ni osetili ovu promenu, nismo imali nikakvu promenu niti skraćenje dijaliznih termina. Za nas pacijente sa ovom teškom dijagnozom je to od velikog značaja. Svesni smo napora koji je uložen od strane svih činioca, da se ni na koji način ne ugrozi naše zdravlje. Posebno je važno što nas i dalje prati zdravstveno osoblje sa ovog odeljenja koje najbolje poznaje naše potrebe, tok bolesti i zdravstveno stanje, ističu pacijenti sa dijalize.

Inače, dijaliza se u prokupačkoj bolnici obavlja u dve smene, šest dana u nedelji.


#   Prokuplje   Dr Aleksa Savić bolnica   dijaliza
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima