Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Balet na bis

rssBookmark and Share

Leskovac 06.06.2011. Izvor: RTS

Više decenija čekanja na baletsku predstavu isplatilo se leskovačkoj publici: u kultnoj predstavi beogradskog Narodnog pozorišta "Ko to tamo peva" uživali su od prvog do poslednjeg takta.

Balet na bis

Leskovčani su konačno, posle skoro četiri decenije, imali priliku da uživaju u baletskoj predstavi. Predstava Ko to tamo peva beogradskog Narodnog pozorišta događaj je za pamćenje, poklon Ministarstva kulture i Leskovačkog kulturnog centra.

Od prvog takta dobro poznate muzike Vokija Kostića publika je uživala bez daha: potpunu predanost igrača nije mogla da ograniči ni Mala scena u Leskovcu.

Predstava nije završena bombardovanjem, jer je publika želela još. Usledila je zato i igra na bis. "Prelepo, neviđeno, za pamćenje" - reči su kojima je publika opisivala viđeno. Silina emocija kojom je praćena predstava osetila se i na sceni.

"Nema davanja ako ne osetimo da je publika to potpuno primila", kaže Aleksandar Ilić. "Zaista smo oduševljeni, jer je atmosfera u sali bila pretopla, a uživanje od srca."

Balerina Sanja Ninković kaže da, dok je bila na sceni, nije bila svesna da trećinu publike čine devojčice: "To je prelepo, jer je naš cilj da što više dece zavoli ovu podjednako tešku i lepu umetnost."

U ansamblu Baleta Narodnog pozorišta bio je i jedan Leskovčanin, Nebojša Stanković: "Prvi put sam nastupao pred svojim sugrađanima. I zaista sam imao tremu. Ne mogu da opišem koliko sam ponosan na publiku koja je predstavu odgledala u dahu."

Decentralizacija kulture

Predstava Ko to tamo peva u Leskovcu deo je projekta Ministarstva kulture "Srbija u Srbiji".

"Naš cilj je decentralizacija kulture, a to znači da u manje gradove stižu važni kulturni projekti", rekla je Snežana Stojanović Plavšić. "Želja nam je da podstaknemo razvoj Baletske škole u Leskovcu, a možemo i da najavimo da će ljudi koji rade u kulturi iz svih gradova Srbije moći da dolaze na usavršavanje u kulturne institucije u Beograd."

Baletsku školu Leskovac je imao sedamdesetih godina, ali generacije nisu imale priliku da unaprede svoj talenat. Ovaj događaj je najava novih baletskih početaka na jugu zemlje, a baletska radionica za zvezdama beogradskog baleta put da se ta umetnost zavoli.

Balerina Ružica Selenić ističe da su deca sa kojima je vežbala u radionici talentovana, da imaju ritam: "Nadam se da će neko od njih nastaviti da se bavi ovim poslom i jednog dana postati zvezda."

"Beograd u Leskovcu, ali i Leskovac u prestonici, to je cilj ovog projekta. Nisam srećan što se ovo proglašava decenijskim događem - ovo bi trebalo da bude praksa i da na našim daskama češće gostuju predstave iz Leskovca", kaže Božidar Đurović, direktor Narodnog pozorišta u Beogradu.

Iako je predstava bila besplatna, naplaćivane su ulaznice po ceni od 300 dinara. Novac je namenjen Fondu iz kojeg će se finansirati odlazak najboljih leskovačkih đaka na predstave u Beograd.

Već naredne sedmice najbolji u Beogradu će gledati Ljubavni napitak. Opera stiže naredne godine kada scena ovdašnjeg pozorišta bude renovirana.


#   Leskovac   Nebojša Stanković   Aleksandar Ilić   Snežana Stojanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima