Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Аутопут Ниш-Драч коштаће близу милијарду евра

rssBookmark and Share

Мердаре 02.06.2015. Танјуг, Јужна Србија Инфо

Премијери Србије и Албаније ће у наредних 15-ак дана потписати протокол за реализацију пројекта аутопута, а прелиминарне процене показале су да ће цео пројекат изградње ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина-Тирана-Драч коштати близу милијарду евра, изјавила је данас потпредседница владе Зорана Михајловић.

Фото: Путеви Србије
Фото: Путеви Србије

"Није ово први пут да се разговара о овим пројектима, Србија и Албанија већ шест месеци раде на томе и припремамо те пројекте које ће два премијера представити у Бечу у августу", изјавила је Михајловић за РТС.

Она је додала да је најважнији корак био да се крене са тиме.

"Најважнији је први корак, да се уопште крене, а Србија и Албанија после дуго времена разноразних односа које су имале данас разговарају о пројектима, о економији што је веома важно", нагласила је Михајловић.

Навела је и да што се тиче комплетног пута прелиминарне процене говоре да је потребно близу милијарду евра новца да би посао био готов, али да ће се о томе разговарати када буде завршена студија.

"У питању је заједништво целог региона и политицка стабилност без које не можемо да прицамо о економској стабилности. Овај ауто-пут је значајан јер повезује регион, а за нас конкретно је значајан јер ћемо изаћи и на море преко албанских лука", навела је министарка.

Михајловић је навела да су припремљени и тзв. пасоши пројеката, а да ће се када премијери представе пројекте разговарати о начинима изградње и финансирању.

Објаснила је да постоји део пута који мора да се реконструише и да се изгради и да це о томе разговарати кад буде готова студија.

"Без политичке стабилности не можемо да причамо о економском развоју и ја мислим да је Србија у томе лидер. Нама је стало да се повежемо са свима и оббезбедимо да се боље живи у региону", рекла је Михајловић.

Она је поновила да је посета премијера Александра Вучића Тирани била веома успешна и да се без политичке стабилности не може говорити о економској стабилности и развоју.

Упитана за пругу Приштина - Тирана, Михајловић је рекла да ће се о томе још разговарати и видети која је то пруга која је најисплативија и најефикаснија и  која повезује цео регион.

"Разговара се о томе са земљама ЕУ, али пре свега говоримо у ауто-путу. О пругама ћемо тек разговарати", казала је она.

Коментара: 0


#   саобраћај   ауто-пут   Зорана Михајловић   Мердаре   Приштина   сарадња   Албанија   Тирана   Драч
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима