Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Фискални савет: Недовољан привредни раст, велики дефицит и висока незапосленост

Bookmark and Share

08.03.2016. Бета

Највећи структурни проблеми економије Србије су недовољан привредни раст, превелики фискални дефицит уз брзо растући јавни дуг и висока незапосленост, објавио је данас Фискални савет.

Фискални савет: Недовољан привредни раст, велики дефицит и висока незапосленост

У 2015. забележена су одређена побољшања ових показатеља, наводи Фискални савет, али и оцењује да постоји ризик да се позитивни трендови закоче након 2015. године, односно да фискални дефицит у средњем року остане на нивоу од преко 3, 5 одсто БДП-а, привредни раст да остане нижи од два одсто, а незапосленост да стагнира или да се повећава.

"Влада зато у 2016. има велику одговорност, у фискалном домену, да не дозволи преурањено попуштање рестриктивности и одустане од тешких и непопуларних мера, а да за повећање привредног раста и, последично, запослености, уложи веће напоре на унапређењу инвестиционог амбијента", наводи се у извештају тог савета "Економски опоравак, запосленост и фискална консолидација: Поуке из 2015. године и изгледи за 2016. и 2017. годину".

Савет додаје да би се успоставио висок и одржив привредни раст кључно је да се прво успостави и одржи тренд снажног повећања инвестиција.

Како је објашњено, повећање инвестиција је нужно јер је учешће инвестиција у БДП-у Србије у читавом посткризном периоду било структурно веома ниско и недовољно за успостављање високих стопа раста привреде и зато што тренутно једино инвестиције од свих компоненти БДП-а могу релативно брзо и одрживо да се повећавају у наредних неколико година и покрећу раст укупног БДП-а без урушавања спољне равнотеже земље или опасног повећања јавног дуга.

"Релативно висок привредни раст од преко четири одсто, Србија неће моћи да постигне на одржив начин у наредне две до три године, јер је за то неопходна знатна промена структуре домаће економије, током које стопе привредног раста неће моћи да буду високе", наводи Фискални савет.

Наводи се да је једини исправан пут за успостављање високих и одрживих стопа раста привреде Србији повећање инвестиција, па нето извоза, затим запослености и приватне потрошње, да би тек на крају државна потрошња могла да има осетнији раст.

Фискални савет оцењује и да још није отклоњена опасност од појаве нових буџетских тршкова за јавна и државна предузећа, а то је био основни разлог за неуспех свих досадашњих покушаја оздрављења домаћих јавних финансија.

Велики изазов, како је закључено, представљаће и доследан завршетак процеса приватизације у предвиђеном року, до половине 2016. године.

Коментара: 0


#   незапосленост   инвестиције   дефицит   Фискални савет   БДП   привредни раст
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима