Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Fiskalni savet: Nedovoljan privredni rast, veliki deficit i visoka nezaposlenost

Bookmark and Share

08.03.2016. Beta

Najveći strukturni problemi ekonomije Srbije su nedovoljan privredni rast, preveliki fiskalni deficit uz brzo rastući javni dug i visoka nezaposlenost, objavio je danas Fiskalni savet.

Fiskalni savet: Nedovoljan privredni rast, veliki deficit i visoka nezaposlenost

U 2015. zabeležena su određena poboljšanja ovih pokazatelja, navodi Fiskalni savet, ali i ocenjuje da postoji rizik da se pozitivni trendovi zakoče nakon 2015. godine, odnosno da fiskalni deficit u srednjem roku ostane na nivou od preko 3, 5 odsto BDP-a, privredni rast da ostane niži od dva odsto, a nezaposlenost da stagnira ili da se povećava.

"Vlada zato u 2016. ima veliku odgovornost, u fiskalnom domenu, da ne dozvoli preuranjeno popuštanje restriktivnosti i odustane od teških i nepopularnih mera, a da za povećanje privrednog rasta i, posledično, zaposlenosti, uloži veće napore na unapređenju investicionog ambijenta", navodi se u izveštaju tog saveta "Ekonomski oporavak, zaposlenost i fiskalna konsolidacija: Pouke iz 2015. godine i izgledi za 2016. i 2017. godinu".

Savet dodaje da bi se uspostavio visok i održiv privredni rast ključno je da se prvo uspostavi i održi trend snažnog povećanja investicija.

Kako je objašnjeno, povećanje investicija je nužno jer je učešće investicija u BDP-u Srbije u čitavom postkriznom periodu bilo strukturno veoma nisko i nedovoljno za uspostavljanje visokih stopa rasta privrede i zato što trenutno jedino investicije od svih komponenti BDP-a mogu relativno brzo i održivo da se povećavaju u narednih nekoliko godina i pokreću rast ukupnog BDP-a bez urušavanja spoljne ravnoteže zemlje ili opasnog povećanja javnog duga.

"Relativno visok privredni rast od preko četiri odsto, Srbija neće moći da postigne na održiv način u naredne dve do tri godine, jer je za to neophodna znatna promena strukture domaće ekonomije, tokom koje stope privrednog rasta neće moći da budu visoke", navodi Fiskalni savet.

Navodi se da je jedini ispravan put za uspostavljanje visokih i održivih stopa rasta privrede Srbiji povećanje investicija, pa neto izvoza, zatim zaposlenosti i privatne potrošnje, da bi tek na kraju državna potrošnja mogla da ima osetniji rast.

Fiskalni savet ocenjuje i da još nije otklonjena opasnost od pojave novih budžetskih trškova za javna i državna preduzeća, a to je bio osnovni razlog za neuspeh svih dosadašnjih pokušaja ozdravljenja domaćih javnih finansija.

Veliki izazov, kako je zaključeno, predstavljaće i dosledan završetak procesa privatizacije u predviđenom roku, do polovine 2016. godine.

Komentara: 0


#   nezaposlenost   investicije   deficit   Fiskalni savet   BDP   privredni rast
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima