Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Михајловићева: Они који су затварали српску енергетику довели су нас у ситуацију да зависимо од једног снабдевача гасом

rssBookmark and Share

Пирот 18.07.2022. Јужна Србија Инфо

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да су они који су се борили да се ништа не мења у српској енергетици и да она остане затворена довели Србију у позицију да данас зависи од једног добављача.

Михајловићева: Они који су затварали српску енергетику довели су нас у ситуацију да зависимо од једног снабдевача гасом

”Имати само једног снабдевача, ма ко то био, највећа је грешка за било који економију, а камоли за мале економије кад је реч о енергетској безбедности. Није први пут да нападају и моје знање и рад због тога што говорим истину о гасној безбедности Србије и што указујем на могућности да се српска енергетика развија. За оне који су хтели да затворе Србију, напад је увек најбоља одбрана. Али, хајде да сачекамо септембар идуће године и да гасовод буде завршен, а верујем да ћемо много раније имати уговор с Азербејџаном”, рекла је Михајловићева одговарајући на питања новинара приликом обиласка радова на изградњи гасне интерконекције Србија-Бугарска.

Упитана за нападе у медијима због пројекта Ниш-Димитровград, она је навела да  онолико дуго колико постоји пројекат ове гасне интерконекције постоји и прича о томе како Србија тим правцем не може да добије гас, да га нема довољно или да нам није потребан.

”Није споран гас који добијамо од Руске Федереције, али због економије Србије и грађана који користе гас морамо да будемо безбедни, а то значи да имамо и друге снабдеваче. Верујем да ћемо градити и друге интерконекције, и са БиХ, Северном Македонијом, размишљамо о интерконекцији и ка Хрватској, јер само премрежен гасоводима регион може бити енегетски безбедан”, рекла је она.

Она је додала да очекује да Србија има довољне количине гаса за ову зиму кроз уговор са „Гаспромом“, у складиштима у Мађарској и из српског дела складишта у Банатском Двору, али да је важно да гради не само нове интерконекције, већ и нова складишта. ”План је да градимо и ново складиште које ће бити само у власништву Србије, у Итебеју или на некој другој локацији, чији би капацитет био једна милијарда кубних метара, а вредност инвестиције процењује се на око 200 милиона евра”, рекла је Михајловићева.

Такође је навела да се нада да ће земље преко којих се Србија снабдева, пре свега Бугарска и Мађарска, поштовати своје уговорне обавезе, али да држава такође има и припремљене кризне планове у случају непредвиђених ситуација.

 


#   Пирот   Зорана Михајловић   Гасовод Ниш-Димитровград
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима