Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како се данас живи у Ражњу

rssBookmark and Share

Ражањ 08.02.2016.

Незапосленост, старачка домаћинства, одлив младих, проблеми су општине Ражањ са десет хиљада житеља, која је у транзицији готово потпуно остала без индустрије и окренула се пољопривреди.

Како се данас живи у Ражњу

Са воћњацима, виноградима и пољопривредом као основним занимањем, Славиша Тодоровић је просечан житељ ражањске општине. Како би обезбедио веће приходе, одлучио се и за производњу вина.

Може пристојно да се живи, истиче Тодоровић: "Нема ту неког луксуза, али школујемо децу на два факултета, тако да преживљавамо."

Некадашње фабрике одавно не раде, па од пољопривреде  живи две трећине мештана Ражња - ван пољопривреде запослено је само њих триста педесеторо.

Од тек два предузећа, која овде чине привреду, једно је упућено на пољопирвреду - ражањска млекара запошљава двадесетак радника и, како према речима директора Славише Тодоровића, добро послује:

"Имамо око 300 коопераната, и дневно откупљујемо четири хиљаде литара млека. Све се то преради и пласира."

Док пољопривредници све више схватају значај удруживања и пласмана финалних производа, општина, уз Коридор 10 на коме се налази, развојну шансу види у воћарству.

У Ражњу настоје да увећају површине воћњака партнерством са великим фирмама у тој области, каже председник Општине Добрица Стојковић:

"Узели су у закуп за производњу воћа 140 хектара и заинтересовани су за јеош две локације -укупно више од 250 хектара."

Ова мала и неразвијена општина са доста проблема ипак има нешто на чему могу да јој позавиде и велики градови. То су изузетно чисте улице и паркови. Дивљих депонија нема ни у ражањским селима.

 

Извор: Србија данас, РТС

Коментара: 0


#   Ражањ   пољопривреда   депонија   коридор 10   председник општине   Добрица Стојковић   економија   стандард   Славиша Тодоровић  
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима