Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako se danas živi u Ražnju

rssBookmark and Share

Ražanj 08.02.2016.

Nezaposlenost, staračka domaćinstva, odliv mladih, problemi su opštine Ražanj sa deset hiljada žitelja, koja je u tranziciji gotovo potpuno ostala bez industrije i okrenula se poljoprivredi.

Kako se danas živi u Ražnju

Sa voćnjacima, vinogradima i poljoprivredom kao osnovnim zanimanjem, Slaviša Todorović je prosečan žitelj ražanjske opštine. Kako bi obezbedio veće prihode, odlučio se i za proizvodnju vina.

Može pristojno da se živi, ističe Todorović: "Nema tu nekog luksuza, ali školujemo decu na dva fakulteta, tako da preživljavamo."

Nekadašnje fabrike odavno ne rade, pa od poljoprivrede  živi dve trećine meštana Ražnja - van poljoprivrede zaposleno je samo njih trista pedesetoro.

Od tek dva preduzeća, koja ovde čine privredu, jedno je upućeno na poljopirvredu - ražanjska mlekara zapošljava dvadesetak radnika i, kako prema rečima direktora Slaviše Todorovića, dobro posluje:

"Imamo oko 300 kooperanata, i dnevno otkupljujemo četiri hiljade litara mleka. Sve se to preradi i plasira."

Dok poljoprivrednici sve više shvataju značaj udruživanja i plasmana finalnih proizvoda, opština, uz Koridor 10 na kome se nalazi, razvojnu šansu vidi u voćarstvu.

U Ražnju nastoje da uvećaju površine voćnjaka partnerstvom sa velikim firmama u toj oblasti, kaže predsednik Opštine Dobrica Stojković:

"Uzeli su u zakup za proizvodnju voća 140 hektara i zainteresovani su za jeoš dve lokacije -ukupno više od 250 hektara."

Ova mala i nerazvijena opština sa dosta problema ipak ima nešto na čemu mogu da joj pozavide i veliki gradovi. To su izuzetno čiste ulice i parkovi. Divljih deponija nema ni u ražanjskim selima.

 

Izvor: Srbija danas, RTS

Komentara: 0


#   Ražanj   poljoprivreda   deponija   koridor 10   predsednik opštine   Dobrica Stojković   ekonomija   standard   Slaviša Todorović  
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}