Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од 1. јула без роминга на Западном Балкану, након тога следи смањење трошкова са ЕУ

Bookmark and Share

26.02.2021. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Накнада за роминг у региону Западног Балкана биће укинута од 1. јула ове године, а министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже да је наредни корак смањење трошкова роминга између економија Западног Балкана и ЕУ.

Илустрација
Илустрација

Татјана Матић je најавила да ће план за смањење трошкова роминга између региона и ЕУ бити припремљен до краја 2021.

Указала је да ће у међувремену, од 1. јула 2021. године, цена за позиве, СМС поруке и пренос података у ромингу у региону Западног Балкана одговарати цени коју грађани плаћају унутар своје матичне мреже.

"Примена европског принципа 'роминга као код куће' значајно ће олакшати комуникацију и пословање у региону, али и додатно утврдити посвећеност Србије регионалном умрежавању и повезивању са Јединственим тржиштем ЕУ", наглашава Матићева.

Навела је да се регионални Споразум о ромингу реализује по плану, упркос пандемијској кризи.

"Министарство трговине, туризма и телекомуникација заједно надлежним министарствима и регулаторним телима из региона Западног Балкана спроводи неопходне активности потребне за укидање трошкова роминга", рекла је Матићева.

Објаснила је да се од 1. јула 2019. до 30. јуна 2021. године цена позива, СМС порука и преноса података формира тако што се на цену услуга унутар матичне мреже додаје унапред дефинисан износ, који не прелази износе наведене у самом Споразуму.

Прецизирала је да је почев од 1. јула 2019. године па до 30. јуна 2021. године предвиђено постепено снижавање цена роминга у неколико фаза и то од 1. јула 2019. године, затим од 1. јануара 2020. године, па од 1. јула 2020. године, да би од 1. јула 2021. године дошло до потпуног укидања накнада за роминг у региону Западног Балкана.

"Корисници ће плаћати услуге роминга под истим условима који се примењују у домаћем саобраћају. У претходном периоду цене су снижаване на сваких шест месеци и последња просечна цена за минут разговора за одлазне позиве износила је око 11 динара, што је снижење за око 60 одсто.

За поруку грађани већ сада, каже, плаћају просечно дупло мање, с обзиром на то да је цена СМС поруке са око девет динара снижена на око четири динара.

Како је навела министарка, пренос података по мегабајту је са око 30 динара, снижен на око четири динара, односно за око 90 одсто.

Матићева је истакла да је, у оквиру реализације циљева Дигиталне агенде за Западни Балкан, након укидања трошкова роминга на територији Западног Балкана предвиђено предузимање корака за смањење трошкова роминга између економија Западног Балкана и ЕУ.

"Министарство трговине, туризма и телекомуникација заједно са надлежним министарствима, регулаторним телима из региона Западног Балкана и представницима ЕУ припрема план за смањење трошкова роминга између региона и ЕУ", наводи министарка.

Напоменула је да ће план за смањење трошкова роминга између региона и ЕУ бити припремљен до краја 2021. године, у складу са Акционим планом за развој заједничког регионалног тржишта за период од 2021. до 2024. године, који је усвојен на састанку лидера у оквиру Балканског процеса одржаном у Софији 10. новембра 2020. године.


#   мобилни   Телекомуникације   Западни Балкан   роминг   Татјана Матић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима