Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Укинут роминг на Западном Балкану, ниже цене у Грчкој

Bookmark and Share

01.07.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Роминг између Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Албаније од данас је укинут. Цене роминга у Грчкој од данас ниже од 50 до 99 одсто.

Илустрација
Илустрација

Потрошња минута, порука и гигабајта од данас се у целој зони Западног Балкана обрачунава исто као у националном саобраћају.

"Прво потрошите оно што имате у пакету, а после тога вам се наплаћује по ценама које важе у националном саобраћају, као да сте у Србији", објаснио је за РТС генерални директор А1 за Србију и Словенију Дејан Турк.

Нешто другачија ситуација је са интернетом, где ће се одређена количина трошити без надокнаде, преко тога ће оператер имати право да наплати неке услуге преноса података, али опет по ценама у националном саобраћају.

Укидање роминга се, када је реч о преносу података, односи на fair usage, односно умерену потрошњу. Такав договор имају и оператери у Европској унији.

Препорука је да се корисници, пре него што пођу на пут, боље упознају са својим пакетом, односно садржајем пакета и тарифом, да би се избегла изненађења.

Укидање роминга део је споразума који је закључен у Београду у априлу 2019. године, првог дана "Дигиталног самита Западног Балкана".

Цене роминга у Грчкој од данас ниже од 50 до 99 одсто

Од данас ће цене телефонирања у ромингу са Грчком за грађане Србије бити ниже од 50 до 90 одсто, што је заслуга наших оператора, изјавила је министарка трговине туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Према табели коју је објавило Министарство, Теленор је цену одлазних позива из Грчке снизио са 109,9 динара на 49,9 динара, долазни позиви су снижени са 44,9 на 11,9 динара, СМС попруке са 27,9 на 5,9 динара а пренос података са 920 динара по мегабајту на само 1 динар.

Одлазни и долазни позиви приликом боравка у Грчкој у мобилној мрежи А1 су снижени са 99 на 49 динара, СМС поруке уместо 29 динара сада коштају 14,9 динара, а мегабајт преноса података је снижен са 1.013,8 динара на 92 динара, а од 9. јула биће 1 динар.

Телеком Србија је појефтинио одлазне позиве из Грчке са 102 динара на 19,06 динара, долазне позиве са 36 на 3,58 динара, СМС поруке сада уместо 24 динара коштају само 4 динара, а пренос података уместо пређашњих 600 динара сада коштају само 1 динар.

Подсетила је да Меморандум који је потписан у мају ове године подразумева подстицање мобилних оператора да закључују билатералне споразуме којима ће омогућити ниже цене роминг тарифа.

"Да би цене у ромингу у Грчкој биле као у националном саобраћају очекујемо да и грчки оператори изађу са нижим велепродајним тарифама за услуге које пружају. Међутим, захваљујући српским операторима, већ сада су цене роминга за на наше грађане значајано снижене, и то од 50 до 90 одсто за долазне и одлазне позиве, од 48 до 83 одсто за поруке и чак до 99,89 одсто за пренос података", навела је министарка Матић.


#   Грчка   Министарство трговине   Западни Балкан   мобилна телефонија   роминг   Татјана Матић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима