Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ukinut roming na Zapadnom Balkanu, niže cene u Grčkoj

Bookmark and Share

01.07.2021. RTS, Južna Srbija Info

Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije od danas je ukinut. Cene rominga u Grčkoj od danas niže od 50 do 99 odsto.

Ilustracija
Ilustracija

Potrošnja minuta, poruka i gigabajta od danas se u celoj zoni Zapadnog Balkana obračunava isto kao u nacionalnom saobraćaju.

"Prvo potrošite ono što imate u paketu, a posle toga vam se naplaćuje po cenama koje važe u nacionalnom saobraćaju, kao da ste u Srbiji", objasnio je za RTS generalni direktor A1 za Srbiju i Sloveniju Dejan Turk.

Nešto drugačija situacija je sa internetom, gde će se određena količina trošiti bez nadoknade, preko toga će operater imati pravo da naplati neke usluge prenosa podataka, ali opet po cenama u nacionalnom saobraćaju.

Ukidanje rominga se, kada je reč o prenosu podataka, odnosi na fair usage, odnosno umerenu potrošnju. Takav dogovor imaju i operateri u Evropskoj uniji.

Preporuka je da se korisnici, pre nego što pođu na put, bolje upoznaju sa svojim paketom, odnosno sadržajem paketa i tarifom, da bi se izbegla iznenađenja.

Ukidanje rominga deo je sporazuma koji je zaključen u Beogradu u aprilu 2019. godine, prvog dana "Digitalnog samita Zapadnog Balkana".

Cene rominga u Grčkoj od danas niže od 50 do 99 odsto

Od danas će cene telefoniranja u romingu sa Grčkom za građane Srbije biti niže od 50 do 90 odsto, što je zasluga naših operatora, izjavila je ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Prema tabeli koju je objavilo Ministarstvo, Telenor je cenu odlaznih poziva iz Grčke snizio sa 109,9 dinara na 49,9 dinara, dolazni pozivi su sniženi sa 44,9 na 11,9 dinara, SMS popruke sa 27,9 na 5,9 dinara a prenos podataka sa 920 dinara po megabajtu na samo 1 dinar.

Odlazni i dolazni pozivi prilikom boravka u Grčkoj u mobilnoj mreži A1 su sniženi sa 99 na 49 dinara, SMS poruke umesto 29 dinara sada koštaju 14,9 dinara, a megabajt prenosa podataka je snižen sa 1.013,8 dinara na 92 dinara, a od 9. jula biće 1 dinar.

Telekom Srbija je pojeftinio odlazne pozive iz Grčke sa 102 dinara na 19,06 dinara, dolazne pozive sa 36 na 3,58 dinara, SMS poruke sada umesto 24 dinara koštaju samo 4 dinara, a prenos podataka umesto pređašnjih 600 dinara sada koštaju samo 1 dinar.

Podsetila je da Memorandum koji je potpisan u maju ove godine podrazumeva podsticanje mobilnih operatora da zaključuju bilateralne sporazume kojima će omogućiti niže cene roming tarifa.

"Da bi cene u romingu u Grčkoj bile kao u nacionalnom saobraćaju očekujemo da i grčki operatori izađu sa nižim veleprodajnim tarifama za usluge koje pružaju. Međutim, zahvaljujući srpskim operatorima, već sada su cene rominga za na naše građane značajano snižene, i to od 50 do 90 odsto za dolazne i odlazne pozive, od 48 do 83 odsto za poruke i čak do 99,89 odsto za prenos podataka", navela je ministarka Matić.


#   Grčka   Ministarstvo trgovine   Zapadni Balkan   mobilna telefonija   roming   Tatjana Matić
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima