Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почиње изградња Технолошког парка у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 21.11.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Изградња Научно технолошког парка у Нишу почеће до краја недеље. Инвестиција вредна више од 10 милиона евра реализоваће се из кредита Европске инвестиционе банке.

Фото: РТС
Фото: РТС

За град Ниш, који од некадашњег града електронике жели да постане град напредних технологија, ово је једна од најзначајнијих инвестиција.

„Цео тај простор можете да видите у 3 Де технологији и да онда тај сто изгледа баш као сто у простору. Тренутно имамо 4 запослених када нарастемо, када будемо мало већи, прерашћемо овај простор и то је логичан и природан след да пређемо у неки већи простор а то је Научно технолошки парк", каже Петар Пејић, власник компаније у Стартап центру.

„Имамо станаре који учествују у свим могућим такмичењима како у Србији, тако имамо неке и који су учествовали на неким такмичењима у иностранству", објашњава Владимир Сибиновић, директор Стартап центра.

Професор Електронског факултета Драган Јанковић каже да је упркос раније пропалим напорима за изградњу Научно технолошког парка, веровао у ту идеју, пре свега због студената.

„Представљаће заправо једну нову шансу за младе људе и некакав подстрек да не оду из овог града, да започну свој бизнис и да се њихово студирање не своди само на добијање добрих оцена", каже Драган Јанковић, професор Електронског факултета.

У Нишу тренутно ради више од 200 ИТ компанија, неке запошљавају једног до два инежењера а неке и до 100 радника, укупно у овом сектору ради више од 3000 људи.

„Стварамо им услове да могу све своје потребе за образовањем, за науком, остварити управо у нашем граду", објашњава Дарко Булатовић, градоначелник Ниша.

„Јесте мотивација новим компанијама, новим инвеститорима да управо због постојања једног таквог окружења започну своје пословање у Србији односно у Нишу", додаје Милан Рандјеловић, Канцеларија за локални економски развој.
Рок за изградњу Научно технолошког парка на површини од више од 10.000 квадрата је 430 дана, а до краја месеца се завршава и тендер за лабораторијску ламелу на Електронском факултету.

Коментара: 0


#   Ниш   Влада Републике Србије   Дарко Булатовић   изградња   Драган Јанковић   Канцеларија за локални економски развој   технолошки парк   Европска инвестициона банка   Научно технолошки парк
@Vlada_SR @DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима