Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počinje izgradnja Tehnološkog parka u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 21.11.2018. RTS, Južna Srbija Info

Izgradnja Naučno tehnološkog parka u Nišu počeće do kraja nedelje. Investicija vredna više od 10 miliona evra realizovaće se iz kredita Evropske investicione banke.

Foto: RTS
Foto: RTS

Za grad Niš, koji od nekadašnjeg grada elektronike želi da postane grad naprednih tehnologija, ovo je jedna od najznačajnijih investicija.

„Ceo taj prostor možete da vidite u 3 De tehnologiji i da onda taj sto izgleda baš kao sto u prostoru. Trenutno imamo 4 zaposlenih kada narastemo, kada budemo malo veći, prerašćemo ovaj prostor i to je logičan i prirodan sled da pređemo u neki veći prostor a to je Naučno tehnološki park", kaže Petar Pejić, vlasnik kompanije u Startap centru.

„Imamo stanare koji učestvuju u svim mogućim takmičenjima kako u Srbiji, tako imamo neke i koji su učestvovali na nekim takmičenjima u inostranstvu", objašnjava Vladimir Sibinović, direktor Startap centra.

Profesor Elektronskog fakulteta Dragan Janković kaže da je uprkos ranije propalim naporima za izgradnju Naučno tehnološkog parka, verovao u tu ideju, pre svega zbog studenata.

„Predstavljaće zapravo jednu novu šansu za mlade ljude i nekakav podstrek da ne odu iz ovog grada, da započnu svoj biznis i da se njihovo studiranje ne svodi samo na dobijanje dobrih ocena", kaže Dragan Janković, profesor Elektronskog fakulteta.

U Nišu trenutno radi više od 200 IT kompanija, neke zapošljavaju jednog do dva ineženjera a neke i do 100 radnika, ukupno u ovom sektoru radi više od 3000 ljudi.

„Stvaramo im uslove da mogu sve svoje potrebe za obrazovanjem, za naukom, ostvariti upravo u našem gradu", objašnjava Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.

„Jeste motivacija novim kompanijama, novim investitorima da upravo zbog postojanja jednog takvog okruženja započnu svoje poslovanje u Srbiji odnosno u Nišu", dodaje Milan Randjelović, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.
Rok za izgradnju Naučno tehnološkog parka na površini od više od 10.000 kvadrata je 430 dana, a do kraja meseca se završava i tender za laboratorijsku lamelu na Elektronskom fakultetu.

Komentara: 0


#   Niš   Vlada Republike Srbije   Darko Bulatović   izgradnja   Dragan Janković   Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj   tehnološki park   Evropska investiciona banka   Naučno tehnološki park
@Vlada_SR @DarkoBulatovic_ @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima