Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Акција и упозорење у Топлици "Не палимо стрњишта"

rssBookmark and Share

Прокупље 10.08.2020. Јужна Србија Инфо

Спаљивањем стрњишта убијају се корисни микроорганизми у земљишту, што за последицу има смањење приноса будућим усевима.

Акција и упозорење у Топлици "Не палимо стрњишта"

Пољопривредно стручна и саветодавна служба (ПСС) Прокупље прикључила се акцији “Не палимо стрњишта” Института за примену науке у пољопривреди из Београда коју спроводе Министарство за заштиту животне средине и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије, рекао је директор те службе Дејан Тонић.

Он је нагласио да је циљ ове акције указивање на све аспекте дуготрајних штетних последица спаљивања стрњишта на њивама, као и подизање свести пољопривредних произвођача о неопходности промене ове лоше праксе.

Након жетвених радова многи пољопривредни произвођачи су на својим њивама спаљивали жетвене остатке, што је штетно и проузрокује дугорочне последице по квалитет земљишта и угрожава здраву животну средину.

- Спаљивањем стрњишта убијају се корисни микроорганизми у земљишту, што за последицу има смањење приноса будућим усевима. Исто тако, уништава се целокупан азот и смањује хумус, а дим и штетни гасови загађују животну средину, истиче Тонић и додаје да спаљивање стрњишта у непосредној близини саобраћајница може до угрози и безбедност учесника у саобраћају.

Након завршетка жетвених радова ратарима се препоручује да у најкраћем могућем року приступе заоравању својих парцела, што је најбољи и најздравији начин уклањања остатака стабљика жита .

Тонић је упозорио пољопривреднике да се спаљивање жетвених остатака на њивама карактерише као кривично дело изазивања опште опасности.

Једна од казни које су предвиђене за то дело је и губитак права на добијање подстицајних средстава на период од две године.

- Спаљивање жетвених остатака никако не може бити корисно и наноси  само штету, како пољопривредном земљишту, тако и животној средини, закључио је Тонић.

Коментара: 0


#   Прокупље   ПСС   паљење   њива   Пољопривредна стручна служба   стрњика
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима