Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Akcija i upozorenje u Toplici "Ne palimo strnjišta"

rssBookmark and Share

Prokuplje 10.08.2020. Južna Srbija Info

Spaljivanjem strnjišta ubijaju se korisni mikroorganizmi u zemljištu, što za posledicu ima smanjenje prinosa budućim usevima.

Akcija i upozorenje u Toplici "Ne palimo strnjišta"

Poljoprivredno stručna i savetodavna služba (PSS) Prokuplje priključila se akciji “Ne palimo strnjišta” Instituta za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda koju sprovode Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, rekao je direktor te službe Dejan Tonić.

On je naglasio da je cilj ove akcije ukazivanje na sve aspekte dugotrajnih štetnih posledica spaljivanja strnjišta na njivama, kao i podizanje svesti poljoprivrednih proizvođača o neophodnosti promene ove loše prakse.

Nakon žetvenih radova mnogi poljoprivredni proizvođači su na svojim njivama spaljivali žetvene ostatke, što je štetno i prouzrokuje dugoročne posledice po kvalitet zemljišta i ugrožava zdravu životnu sredinu.

- Spaljivanjem strnjišta ubijaju se korisni mikroorganizmi u zemljištu, što za posledicu ima smanjenje prinosa budućim usevima. Isto tako, uništava se celokupan azot i smanjuje humus, a dim i štetni gasovi zagađuju životnu sredinu, ističe Tonić i dodaje da spaljivanje strnjišta u neposrednoj blizini saobraćajnica može do ugrozi i bezbednost učesnika u saobraćaju.

Nakon završetka žetvenih radova ratarima se preporučuje da u najkraćem mogućem roku pristupe zaoravanju svojih parcela, što je najbolji i najzdraviji način uklanjanja ostataka stabljika žita .

Tonić je upozorio poljoprivrednike da se spaljivanje žetvenih ostataka na njivama karakteriše kao krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Jedna od kazni koje su predviđene za to delo je i gubitak prava na dobijanje podsticajnih sredstava na period od dve godine.

- Spaljivanje žetvenih ostataka nikako ne može biti korisno i nanosi  samo štetu, kako poljoprivrednom zemljištu, tako i životnoj sredini, zaključio je Tonić.

Komentara: 0


#   Prokuplje   PSS   paljenje   njiva   Poljoprivredna stručna služba   strnjika
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima