Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Iz „Srbijašume“ apeluju: Ne palite vatru na otvorenom!

rssBookmark and Share

Prokuplje 08.08.2021. Južna Srbija Info

S obzirom da su u Srbiji tokom jula meseca, a i početkom avgusta zabeležene tropske vrućine sa temperaturom koja je dostizala i 39 stepeni, kao i da se takve vrućine očekuju i narednih dana iz Preduzeća „Srbijašume“ apeluju na građane u Toplici da ne pale korov, biljni i drugi materijal na poljoprivrednim parcelama, kao ni biljne ostatke u voćnjacima i na površinama u blizini šuma.

Ilustracija
Ilustracija

Takođe upozoravaju da je jako opasno spaljivanje strnjišta posle žetve, naročito na onim parcelama u blizini šuma i napominju da je najstriže zabranjeno paljenje vatre u bilo koje svrhe u blizini šume i u šumi.

-Ako radite u šumi, ako ste na izletu, ako uživate u boravku u šumi, nikako ne raspaljujte vatru, ne ložite roštilj jer se plamen na visokoj temperaturi lako otme kontroli i još lakše rasplamsa i proširi na suvu travu i nisko rastinje u šumi. Roštilj na otvorenom možete ložiti samo na za to specijalno uređenim i obeleženim mestima, upozoravaju iz „Srbijašuma“.

Iz tog preduzeća upozoravaju da je na visokim temperaturama svaki izvor jake toplote potencijalno  žarište za izbijanje požara, pa tako nehajno odbačeni opušak ili bilo kakav drugi zapaljiv materijal, bačen na tlo ili u blizini šume može izazvati požar velikih razmera.

Ovom apelu pridružuju se i zaposleni u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi (PSSS) Prokuplje koji upozoravaju prokupačke poljoprivrednike da nikako ne pale strnjišta na požnjevenim njivama ili suvo granje i lišće iz voćnjaka, jer to predstavlja veliku opasnost za izbijanje vatre i nanosi štetu poljoprivrednom zemljištu.

Oni ističu da je najbolji način da se ratari oslobode strnjišta njegovo zaoravanje koje, ne samo da je mnogo  bezbednije od paljenja, već je i daleko korisnije kao prirodno đubrenje oranica.


#   Prokuplje   požar   Toplički okrug   Srbijašume   roštilj   njiva   vatra   strnjika
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima