Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ован са четири рога: Дупло “оружје” донело му велику популарност

rssBookmark and Share

Блаце 16.02.2016. Горица Шеговић

Међу десетак оваца у стаду породице Радивојевић, која се овчарством бави дуги низ година, посебну пажњу ужива ован са четири рога.
Два пара рогова донели су овом годину дана старом овну велику популарност.

Фото: Топличке вести
Фото: Топличке вести

Осим што има четири рога, ништа друго не чини га посебним. Врло брзо постао је љубимац целог села и деца радо долазе да се играју са њим јер је мирољубив и на себи својствен начин необичан.

– Он је и наш и љубимац целог села. Деца радо долазе да се играју са њим, а осим што има дупло већи број рогова ништа друго не чини га посебним. Одлучили смо се да га оставимо за приплод и да видимо какви ће његови потомци бити и да ли ће и они имати четири рога што је за ове животиње веома редак случај, каже Миодраг Радивојевић, власник овог необичног овна.
Занимљиво је и то што је мајка овога овна сваке године, изузев прошле када се он ојагњио, на свет доносила тројке. Прошле године тај број био је мањи за једно јагње а у овом случају већи за два рога.

Фото: Топличке вести

Радивојевићи иначе живе у блачком селу Ђуревац где имају породично имање и баве се пољопривредом. Стадо оваца где се ојагњио ован са четири рога налази се у оближњем селу Попови. И стадо и сво имање у овом селу Радивојевићи су наследили од породице Николић, односно покојних родитеља Миодрагове супруге Тање. Жеља им је била и то су и остварили да ово домаћинство и даље живи и да наставе тамо где су Николићи стали.

Лепа вест је и та што ће овај четворороги ован бити остављен за приплод а ко зна можда ће и његови потомци имати који рог више.

Ветеринар др Слободан Савић, каже да се до сада није сусретао са оваквом појавом. Иако није видео овна претпоставља да се ради о неком поремећају у развоју костију главе или о генетској мутацији.

 

Извор: Топличке вести

Коментара: 0


#   Блаце   генетика   овце   ован   ветеринар   Миодраг Радивојевић   Слободан Савић  
@


 


[ Додај коментар ]