Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ovan sa četiri roga: Duplo “oružje” donelo mu veliku popularnost

rssBookmark and Share

Blace 16.02.2016. Gorica Šegović

Među desetak ovaca u stadu porodice Radivojević, koja se ovčarstvom bavi dugi niz godina, posebnu pažnju uživa ovan sa četiri roga.
Dva para rogova doneli su ovom godinu dana starom ovnu veliku popularnost.

Foto: Topličke vesti
Foto: Topličke vesti

Osim što ima četiri roga, ništa drugo ne čini ga posebnim. Vrlo brzo postao je ljubimac celog sela i deca rado dolaze da se igraju sa njim jer je miroljubiv i na sebi svojstven način neobičan.

– On je i naš i ljubimac celog sela. Deca rado dolaze da se igraju sa njim, a osim što ima duplo veći broj rogova ništa drugo ne čini ga posebnim. Odlučili smo se da ga ostavimo za priplod i da vidimo kakvi će njegovi potomci biti i da li će i oni imati četiri roga što je za ove životinje veoma redak slučaj, kaže Miodrag Radivojević, vlasnik ovog neobičnog ovna.
Zanimljivo je i to što je majka ovoga ovna svake godine, izuzev prošle kada se on ojagnjio, na svet donosila trojke. Prošle godine taj broj bio je manji za jedno jagnje a u ovom slučaju veći za dva roga.

Foto: Topličke vesti

Radivojevići inače žive u blačkom selu Đurevac gde imaju porodično imanje i bave se poljoprivredom. Stado ovaca gde se ojagnjio ovan sa četiri roga nalazi se u obližnjem selu Popovi. I stado i svo imanje u ovom selu Radivojevići su nasledili od porodice Nikolić, odnosno pokojnih roditelja Miodragove supruge Tanje. Želja im je bila i to su i ostvarili da ovo domaćinstvo i dalje živi i da nastave tamo gde su Nikolići stali.

Lepa vest je i ta što će ovaj četvororogi ovan biti ostavljen za priplod a ko zna možda će i njegovi potomci imati koji rog više.

Veterinar dr Slobodan Savić, kaže da se do sada nije susretao sa ovakvom pojavom. Iako nije video ovna pretpostavlja da se radi o nekom poremećaju u razvoju kostiju glave ili o genetskoj mutaciji.

 

Izvor: Topličke vesti

Komentara: 0


#   Blace   genetika   ovce   ovan   veterinar   Miodrag Radivojević   Slobodan Savić  
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}