Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почела берба кестења са стабала старих неколико векова у Врању

rssBookmark and Share

Врање 25.11.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

У Врању, изнад насеља Собина, има око пет хиљада стабала питомог кестена старих више векова. Некада су се од плодова савијале гране, а берача је било на сваком кораку. Ове године кестена је мало, а доста је сувих стабала. Они који имају свој кестен бербу су завршили и ускладиштили плодове, а њихов мирис шири се на улици где се пеку и продају.

Фото: РТС
Фото: РТС

Кестење је убрао пре месец дана, и ускладиштио га са песком, део чува у љусци. У Собинској гори Драган Младеновић има око 200 стабала кестена, некада је брао по две тоне, а сада, каже, трећину мање.

"Лоша је година била, ухватила их је пламењача, тако да су изгубили лист и нису могли плодови да се добију као што треба", каже Драган Младеновић, кестенџија из насеља Собина у Врању.
И суша је узела свој данак, преполовила род. Оно што је убрано, кажу мештани, углавном се покварило.

Шума питомог кестена простире се одавде од Собине па све до Честелина у дужини од 10 километара. Мештани кажу да ту има око пет хиљада стабала, али да су се многа осушила, нарочито она стара више стотина година.

"Кестенова шума почела је да се квари пре 20 година, нека болест као гангрена напада, кора потамни, поцрни, испуца и онда се суши", додаје кестенџија Драган.

Мирис печеног кестена шири се центром Бујановца, ту Турјан Дермаку двадест година пече и продаје кестен. Купује га у Собини.

"Све зависи од квалитета, пошто су добри нису кварни, може да се плати и три и по евра. Ради се, има интересовања, ко воли кестен купује, ко неће мирише" каже Турјан Дермаку, кестенџија из Бујановца.

Кестен из Собинске горе продаје се и на пијаци по цени од 250 до 300 динара, за Божић се повећава потражња али и цена.

Коментара: 0


#   Врање   пољопривреда   берба   кестен   Собина насеље
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима