Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Врање: Јагоде нема ко да бере

rssBookmark and Share

Врање 27.05.2015. РТС, Јужна Србија Инфо

У Доњем Вртогошу код Врања јагоде се производе више од пола века. Раније је било много више произвођача, а сада њих тридесет има засаде на петнаестак хектара. Берба је у пуном јеку, а берачи дневно могу да зараде до 1.200 динара.

Берба јагода, Фото: www.panoramio.com
Берба јагода, Фото: www.panoramio.com

На површини од пола хектара Горан и Биљана Трајковић, италијанску сорту јагода, засадили су пре две године. Род је кажу, рекордан, а јагоде продају углавном на пијаци у Врању.

"Продаја иде одлично, продамо по 300 килограма дневно", каже Биљана Трајковић. "Могло би се продати и више, само што не може толико да се набере."

Италијанске сорте јагода раније сазревају, док домаћу зенгу зенгану Мирољуб Петровић са радницима, тек почиње да бере. Јагоде су на отвореном, па нису заштићене од временских непогода:

"Кад падне град убије све, а кад не падне има нешто и да се убере. Јагода није осигурана, јер кратко траје берба."

Сезона брања траје тридесетак дана, а на свакој парцели ангажовано је пет до десет радника. Посао није није нимало лак, али се дневно може зарадити до 1.200 динара.

Италијанске сорте јагода откупљују се за извоз у Русију по цени од 120 динара, а откупна цена домаћих јагода још није формирана, кажу произвођачи. На пијаци килограм кошта од 80 до 150 динара, у зависности од врсте.

Коментара: 0


#   Врање   пољопривреда   јагоде   берба   зарада   Доњи Вртогош   Мирољуб Петровић   откупна цена
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима