Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vranje: Jagode nema ko da bere

rssBookmark and Share

Vranje 27.05.2015. RTS, Južna Srbija Info

U Donjem Vrtogošu kod Vranja jagode se proizvode više od pola veka. Ranije je bilo mnogo više proizvođača, a sada njih trideset ima zasade na petnaestak hektara. Berba je u punom jeku, a berači dnevno mogu da zarade do 1.200 dinara.

Berba jagoda, Foto: www.panoramio.com
Berba jagoda, Foto: www.panoramio.com

Na površini od pola hektara Goran i Biljana Trajković, italijansku sortu jagoda, zasadili su pre dve godine. Rod je kažu, rekordan, a jagode prodaju uglavnom na pijaci u Vranju.

"Prodaja ide odlično, prodamo po 300 kilograma dnevno", kaže Biljana Trajković. "Moglo bi se prodati i više, samo što ne može toliko da se nabere."

Italijanske sorte jagoda ranije sazrevaju, dok domaću zengu zenganu Miroljub Petrović sa radnicima, tek počinje da bere. Jagode su na otvorenom, pa nisu zaštićene od vremenskih nepogoda:

"Kad padne grad ubije sve, a kad ne padne ima nešto i da se ubere. Jagoda nije osigurana, jer kratko traje berba."

Sezona branja traje tridesetak dana, a na svakoj parceli angažovano je pet do deset radnika. Posao nije nije nimalo lak, ali se dnevno može zaraditi do 1.200 dinara.

Italijanske sorte jagoda otkupljuju se za izvoz u Rusiju po ceni od 120 dinara, a otkupna cena domaćih jagoda još nije formirana, kažu proizvođači. Na pijaci kilogram košta od 80 do 150 dinara, u zavisnosti od vrste.

Komentara: 0


#   Vranje   poljoprivreda   jagode   berba   zarada   Donji Vrtogoš   Miroljub Petrović   otkupna cena
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima