Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počela berba kestenja sa stabala starih nekoliko vekova u Vranju

rssBookmark and Share

Vranje 25.11.2018. RTS, Južna Srbija Info

U Vranju, iznad naselja Sobina, ima oko pet hiljada stabala pitomog kestena starih više vekova. Nekada su se od plodova savijale grane, a berača je bilo na svakom koraku. Ove godine kestena je malo, a dosta je suvih stabala. Oni koji imaju svoj kesten berbu su završili i uskladištili plodove, a njihov miris širi se na ulici gde se peku i prodaju.

Foto: RTS
Foto: RTS

Kestenje je ubrao pre mesec dana, i uskladištio ga sa peskom, deo čuva u ljusci. U Sobinskoj gori Dragan Mladenović ima oko 200 stabala kestena, nekada je brao po dve tone, a sada, kaže, trećinu manje.

"Loša je godina bila, uhvatila ih je plamenjača, tako da su izgubili list i nisu mogli plodovi da se dobiju kao što treba", kaže Dragan Mladenović, kestendžija iz naselja Sobina u Vranju.
I suša je uzela svoj danak, prepolovila rod. Ono što je ubrano, kažu meštani, uglavnom se pokvarilo.

Šuma pitomog kestena prostire se odavde od Sobine pa sve do Čestelina u dužini od 10 kilometara. Meštani kažu da tu ima oko pet hiljada stabala, ali da su se mnoga osušila, naročito ona stara više stotina godina.

"Kestenova šuma počela je da se kvari pre 20 godina, neka bolest kao gangrena napada, kora potamni, pocrni, ispuca i onda se suši", dodaje kestendžija Dragan.

Miris pečenog kestena širi se centrom Bujanovca, tu Turjan Dermaku dvadest godina peče i prodaje kesten. Kupuje ga u Sobini.

"Sve zavisi od kvaliteta, pošto su dobri nisu kvarni, može da se plati i tri i po evra. Radi se, ima interesovanja, ko voli kesten kupuje, ko neće miriše" kaže Turjan Dermaku, kestendžija iz Bujanovca.

Kesten iz Sobinske gore prodaje se i na pijaci po ceni od 250 do 300 dinara, za Božić se povećava potražnja ali i cena.

Komentara: 0


#   Vranje   poljoprivreda   berba   kesten   Sobina naselje
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima