Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хладна зима: Помоћ сточару на Старој планини (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Стара планина 30.01.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

У селима на Старој планини зима је посебно тежак период. Кад је усред мећаве остао без хране за стадо и јагњад, Данило Крстић из Штитарца затражио је помоћ од Министарства пољопривреде. За два дана, пред кућу је стигла храна, која ће потрајати до пролећа.

Фото: РТС
Фото: РТС

Трочлана породица Крстић, живи од три стотине стабала шљива, петнаест ари баште и стада од двадесет оваца. Немају механизацију, па тежим путем обрађују земљу и скупљају летину.

Припремили: Вања Чолић и Драган Ристић
Ова породица је једна од 25 колико их је остало у Штитарцу, селу у подножју Старе планине. У сред јануара понестало је хране за овце, па је Данило, не видећи други излаз, зашражио помоћ од Министарства пољопривреде.

За само два дана пред кућу му је стигло 370 бала сена, 50 бала специјалне детелине за јагњад и десет џакова кукуруза.

„Биће хране до испаше, биће хране, сад је спасено и стадо, много ми је олакшало. Можда бих одустао, много је тешко овде јер ја сам сам”, каже Данило Крстић.

Одустајање би значило да се прода стадо. Овце за ову породицу, како кажу, више су од опстанка, јер изузетно воле своје животиње.

„Пуно му хвала, могу да му захвалим, не мало него сто пута више”, наглашава Зорица Крстић, Данилова мајка, „не бих могла да поднесем да их неко прода.”

Стадо се сада скоро дуплирало, готово све овце су се ојагњиле. Није увек лако најмању јагњад сачувати од студени.

На Светог Саву, кад је дошао на свет било је јако хладно и морали су да га ставе овде у кухињу поред „смедеревца”. Овде му је топло и ужива у својој корпи.

Рената иде у други разред техничке школе, једна од троје деце колико их је остало у селу и свакога дана овако путује у Књажевац. За сва села, укупно их је 84 у општини Књажевац, превоз је бесплатан. Штитарац је од недавно добио интернет, а чим гране пролеће, добиће и водовод.

ВИДЕО: РТС

Коментара: 0


#   Хитна помоћ   Стара планина   храна   сточарство   Министарство пољопривреде   Драган Ристић   Штитарац
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима