Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Старе расе животиња тражене на тржишту

rssBookmark and Share

Стара планина 21.09.2015. РТС

Уз резервате Засавицу и Делиблатску пешчару, Стара планина је најважнији центар за очување старих, аутохтоних раса домаћих животиња у Србији.

Старе расе животиња тражене на тржишту

Говедо буша, овце пиротска праменка, каракачанска, косовска бардока само су неке од ретких раса домаћих животиња које се узгајају на простору Старе планине. Већина ових животиња су угрожене, а појединим врстама прети изумирање. Њихови власници кажу да су аутохтоне расе изузетно захвалне за чување, а производи су тражени на тржишту.

"Њихова предност је у томе што не изискују велику количину хране током зиме, када је нема, а и ако нема снега могу да се пуштају на оскудне паше. Захвалне су и због чистог меса, без концентрата", каже фармер Ранђел Станковић.

Фармер Иван Радев каже да се исплати чување старих раса животиња јер је литар овчјег млека од 100 до 120 динара, а овчји сир је 600 динара. "Тражи се, али нема довољно", додаје Радев.

Стручњаци кажу да је очување аутохтоних раса важно на планетарном нивоу, пре свега зато што су прилагодљиве и отпорније на болести.

"Због тога што су аутохтоне расе чувари генетског материјала, односно залог за будућност човечанства. У некој будућност, ако дође до нових болести, а доћи ће увек, имају довољно разноврсности да преживе све то", наводи Слободан Милошевић из удружења "Натура Балканика".

Доцент Ветеринарског факултета у Београду Ружица Траиловић указује да узгој старих раса не захтева нека велика улагања када је реч о смештају и припреми хране, тако да су погодне за самоодрживи развој пољопривреде.

Број ових угрожених животиња почео је да се повећава од 2013. године, када је Министарство пољопривреде поново увело субвенције.

 

video...

Коментара: 0


#   Стара планина   сточарство   Слободан Милошевић   Министарство пољопривреде   Ранђел Станковић   Иван Радев   одрживи развој
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима