Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Старопланинска јагњетина спремна за празнике

rssBookmark and Share

Стара планина 23.04.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Празнична трпеза у пиротском крају не може се замислити без јагњетине. Пиротски фармери тржишту ће за Ускрс понудити око 12 хиљада јагањаца. То је, сматрају стручњаци, довољно само да подмири локалне потребе.

Старопланинска јагњетина спремна за празнике

Са стадом од 230 оваца Далибор Тошић је један од највећих фармера у пиротском крају. Ове године сву јагњад продао је кланици по цени од 300 динара за килограм живе ваге. То су урадили и остали фармери, јер држава једино тако исплаћује субвенције.

"Мало је јефтиније на нашем тржишту, али добијемо 2000 динара субвенције по јагњету од државе. Зато се више исплати да се да кланици него приватницима. Кланица обезбеди папире, Држава исплати субвенцију, то није мала ствар јер се јако тешко исплати", каже фармер Далибор Тошић.

Јагњетина је у месарама ове године скупља за 10 до 20 одсто и тренутно је има довољно.

"Мало је скупље, за 50-ак динара. Углавном продајемо на ситно, килограм два. Цело слабо продамо скупо је то за нас", наводи трговац Божана Станојевић.

Пољопривредни стручњаци сматрају да пиротске јагњетине ове године неће бити довољно на тржишту. Разлог је драстичан пад броја оваца - са 300 хиљада, колико их је било средином прошлог века, на десетак хиљада. Субвенције државе и локалне самоуправе нису дале очекиване резултате.

"За повратак овчарства на Стару планину и за озбиљнији развој овчарске производње потребна је једна вишегодишња стратегија Републике Србије, а ми из локала смо ту да помогнемо и да пратимо тај програмкоји мора да се уради на нивоу Републике", објашњава Горан Поповић, помоћник градоначелника за пољопривреду.

Ипак, ако вам током празника у месари или ресторану понуде јагњетину и кажу да је пиротска - добро размислите. Стручњаци кажу да ове године старопланинске јагњетине неће бити довољно да задовољи захтеве тржишта.

Коментара: 0


#   Стара планина   субвенције   храна   Ускрс   сточарство   Горан Поповић   јагњетина
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима