Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Staroplaninska jagnjetina spremna za praznike

rssBookmark and Share

Stara planina 23.04.2019. RTS, Južna Srbija Info

Praznična trpeza u pirotskom kraju ne može se zamisliti bez jagnjetine. Pirotski farmeri tržištu će za Uskrs ponuditi oko 12 hiljada jaganjaca. To je, smatraju stručnjaci, dovoljno samo da podmiri lokalne potrebe.

Staroplaninska jagnjetina spremna za praznike

Sa stadom od 230 ovaca Dalibor Tošić je jedan od najvećih farmera u pirotskom kraju. Ove godine svu jagnjad prodao je klanici po ceni od 300 dinara za kilogram žive vage. To su uradili i ostali farmeri, jer država jedino tako isplaćuje subvencije.

"Malo je jeftinije na našem tržištu, ali dobijemo 2000 dinara subvencije po jagnjetu od države. Zato se više isplati da se da klanici nego privatnicima. Klanica obezbedi papire, Država isplati subvenciju, to nije mala stvar jer se jako teško isplati", kaže farmer Dalibor Tošić.

Jagnjetina je u mesarama ove godine skuplja za 10 do 20 odsto i trenutno je ima dovoljno.

"Malo je skuplje, za 50-ak dinara. Uglavnom prodajemo na sitno, kilogram dva. Celo slabo prodamo skupo je to za nas", navodi trgovac Božana Stanojević.

Poljoprivredni stručnjaci smatraju da pirotske jagnjetine ove godine neće biti dovoljno na tržištu. Razlog je drastičan pad broja ovaca - sa 300 hiljada, koliko ih je bilo sredinom prošlog veka, na desetak hiljada. Subvencije države i lokalne samouprave nisu dale očekivane rezultate.

"Za povratak ovčarstva na Staru planinu i za ozbiljniji razvoj ovčarske proizvodnje potrebna je jedna višegodišnja strategija Republike Srbije, a mi iz lokala smo tu da pomognemo i da pratimo taj programkoji mora da se uradi na nivou Republike", objašnjava Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu.

Ipak, ako vam tokom praznika u mesari ili restoranu ponude jagnjetinu i kažu da je pirotska - dobro razmislite. Stručnjaci kažu da ove godine staroplaninske jagnjetine neće biti dovoljno da zadovolji zahteve tržišta.

Komentara: 0


#   Stara planina   subvencije   hrana   Uskrs   stočarstvo   Goran Popović   jagnjetina
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima