Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Повећање премије за млеко за 40 одсто, ко има три краве испуњава услове

Bookmark and Share

19.09.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Цена млека је у кризи, морамо учинити искорак и зато је Влада Србије донела одлуку о повећању премије са седам на десет динара за сваки литар млека, што је повећање од 40 одсто, рекао је за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Тврди да увоза меса месецима уопште нема.

Илустрација
Илустрација

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић за РТС је рекао да је Влада Србије донела одлуку о повећању премије за млеко.

"Цена млека је у кризи, морамо направити искорак. Влада Србије је, пре неки дан, донела одлуку о повећању цене премије за млекo са седам на десет динара, то је повећање од скоро 40 одсто и то за сваки литар млека", рекао је за РТС Недимовић.

Истиче да свако ко има бар три краве може да испуни услове, без икаквих проблема, само је потребно да предаје млеко млекарима да би могао да добије премију.

Недимовић указује да увоза меса месецима нема. 

"Уопште нема увоза свињског меса последњих неколико месеци, уопште. Шта ви мислите, да би цена меса отишла са 140 на 180 или 190 динара. У Карађорђеву је, поред Бачке Тополе, цена 205 динара", рекао је Недимовић и навео да је цена свињског меса у ЕУ 140-150 динара. 

Додаје да берба кукуруза још није готова, да ћемо у односу на претходну годину имати мање за 20 до 23 одсто кукуруза, али да ће то бити у рангу десетогодишњег просека и преко тога.

"Сунцокрет је још боље родио него прошле године са ценама које су на историјском максимуму, као и код кукуруза. Људи су изузетно задовољни и много ће зарадити новца ове године. Да је био већи принос кукуруза, замислите колико би тек онда било новца", истиче Недимовић.

Додаје и да је цене пшенице виша за 50-60 одсто; да је кукуруз прошле године био 14-15 динара у берби, а сада је 25-26, сунцокрет 35 динара, а да се сада продаје између 53 и 57 динара.

"Јесу цене хране, према извештају Светске организају за храну, скочиле у читавом свету, као последица ковида, за 14 одсто. Србија је аграрна земља, која производи храну, нама скаче извоз, сви биланси везани за пољопривреду у погледу извоза", објашњава министар пољопривреде.

На питање о перспективи цене меса, Недимовић наводи пример цене бикова, које су биле у кризи у ковиду, те да је држава интервенисала да се спаси цео сектор товног говедарства.

"Данас имате цене бикова 2,3 евра, са трендом раста. Код свиња цена је скочила са 140 на 160 динара у року од неколико недеља. Данас имате 180, 190, па чак и 205 динара за товљенике", истиче Недимовић.


#   млеко   краве   цена   премије   Министарство пољопривреде   Бранислав Недимовић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима