Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Povećanje premije za mleko za 40 odsto, ko ima tri krave ispunjava uslove

Bookmark and Share

19.09.2021. RTS, Južna Srbija Info

Cena mleka je u krizi, moramo učiniti iskorak i zato je Vlada Srbije donela odluku o povećanju premije sa sedam na deset dinara za svaki litar mleka, što je povećanje od 40 odsto, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Tvrdi da uvoza mesa mesecima uopšte nema.

Ilustracija
Ilustracija

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za RTS je rekao da je Vlada Srbije donela odluku o povećanju premije za mleko.

"Cena mleka je u krizi, moramo napraviti iskorak. Vlada Srbije je, pre neki dan, donela odluku o povećanju cene premije za mleko sa sedam na deset dinara, to je povećanje od skoro 40 odsto i to za svaki litar mleka", rekao je za RTS Nedimović.

Ističe da svako ko ima bar tri krave može da ispuni uslove, bez ikakvih problema, samo je potrebno da predaje mleko mlekarima da bi mogao da dobije premiju.

Nedimović ukazuje da uvoza mesa mesecima nema. 

"Uopšte nema uvoza svinjskog mesa poslednjih nekoliko meseci, uopšte. Šta vi mislite, da bi cena mesa otišla sa 140 na 180 ili 190 dinara. U Karađorđevu je, pored Bačke Topole, cena 205 dinara", rekao je Nedimović i naveo da je cena svinjskog mesa u EU 140-150 dinara. 

Dodaje da berba kukuruza još nije gotova, da ćemo u odnosu na prethodnu godinu imati manje za 20 do 23 odsto kukuruza, ali da će to biti u rangu desetogodišnjeg proseka i preko toga.

"Suncokret je još bolje rodio nego prošle godine sa cenama koje su na istorijskom maksimumu, kao i kod kukuruza. Ljudi su izuzetno zadovoljni i mnogo će zaraditi novca ove godine. Da je bio veći prinos kukuruza, zamislite koliko bi tek onda bilo novca", ističe Nedimović.

Dodaje i da je cene pšenice viša za 50-60 odsto; da je kukuruz prošle godine bio 14-15 dinara u berbi, a sada je 25-26, suncokret 35 dinara, a da se sada prodaje između 53 i 57 dinara.

"Jesu cene hrane, prema izveštaju Svetske organizaju za hranu, skočile u čitavom svetu, kao posledica kovida, za 14 odsto. Srbija je agrarna zemlja, koja proizvodi hranu, nama skače izvoz, svi bilansi vezani za poljoprivredu u pogledu izvoza", objašnjava ministar poljoprivrede.

Na pitanje o perspektivi cene mesa, Nedimović navodi primer cene bikova, koje su bile u krizi u kovidu, te da je država intervenisala da se spasi ceo sektor tovnog govedarstva.

"Danas imate cene bikova 2,3 evra, sa trendom rasta. Kod svinja cena je skočila sa 140 na 160 dinara u roku od nekoliko nedelja. Danas imate 180, 190, pa čak i 205 dinara za tovljenike", ističe Nedimović.

Komentara: 0


#   mleko   krave   cena   premije   Ministarstvo poljoprivrede   Branislav Nedimović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima