Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nedimović: Hleb i brašno sigurno neće poskupeti u narednih 60 dana

Bookmark and Share

15.05.2022. RTS, Južna Srbija Info

Više nema ograničenja u izvozu brašna. Danas stupa na snagu odluka Vlade koja predviđa da se brašno slobodno i neograničeno izvozi iz Srbije. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da svega ima u rafovima i da u Srbiji nema bojazni kao u nekim drugim zemljama, gde postoje problemi sa brašnom, mlekom i suncokretovim uljem.

RTS Screenshot
RTS Screenshot

Branislav Nedimović kaže da je država intervenisala i pomogla mlinsko-pekarskom sektoru sa jeftinijom pšenicom iz robnih rezervi i tako nadomestila eventualne gubitke koje mogu imati.

Ističe da i dalje smatra da je bila dobra odluka što je na 45 dana bio zabranjen izvoz.

"Na svetskom tržištu žitarica je haos i nama je bilo potrebno da izbalansiramo naše stanje, da sačuvamo Srbiju, da ima dovoljno resursa. Zamislite situaciju da je Srbija za tri dana izvezla svu pšenicu i brašno koje ima. Šta bi ostalo za Srbiju, šta bismo imali", naglašava Nedimović.

Ističe da u narednih 60 dana hleb, brašno tip 400 i brašno tip 500 u kilskom i petokilskom pakovanju sigurno neće poskupeti.

"Doneli smo odluku za narednih 60 dana, ali Vlada ima pravo da interveniše ukoliko smatra da na tržištu postoje određeni poremećaji. Sva je prilika da će na svetskom tržištu žitarica, zbog sukoba u Ukrajini, biti potpuni cirkus", kaže Nedimović.

Navodi da Srbija u ovom trenutku ima višak od 170.000 tona bršna.

"Ako pođemo od toga da Srbija izveze uglavnom 10–12.000 tona brašna, to je 15 meseci slobodnog izvoza. Nemojte zaboraviti da imamo milion tona pšenice na lageru koja vrlo lako može da se samelje u našim mlinovima", kaže Nedimović.

Naglašava da svega ima u rafovima i da u Srbiji nema bojazni kao u nekim drugim zemljama, gde postoje problemi sa brašnom, mlekom i suncokretovim uljem.

Kaže da od naredne žetve očekuje preko 3.400.000 tona pšenice, što je jedan od boljih prinosa po hektaru.

Komentara: 0


#   poljoprivreda   hleb   brašno   cena   Ministarstvo poljoprivrede   Branislav Nedimović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima