Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Род и квалитет грожђа у Топлици на завидном нивоу

rssBookmark and Share

Прокупље 24.09.2018. Јужна Србија Инфо

Пре неколико дана почела је берба грожђа у Топличким виноградима у прокупачком селу Гојиновац. Топлички виногради се простиру на површини од 50 хектара. У овом највећем Топличком виногорју берба ће се обавити на површини од 35 хектара.

Род и квалитет грожђа у Топлици на завидном нивоу

-Временске прилике и примена свих агротехничких и заштитних мера резултат су доброг и квалитетног рода скоро свих врста грожђа, изјавио је менаџер у Топличким виноградима Драган Ковачевић и додао да око 80 радника дневно уберу 20 до 25 тона грожђа.

Он напомиње да је ово једна од бољих родних година и да очекује род од 240 до 260 тона. Зависно од сорте, проценат шећера креће се од 20 до 23 процента.

-Ово је девета година како се берба врши у виноградима. За разлику од претходне две године, овогодишњи род и квалитет су на завидном нивоу, изјавио је он и додао да ће се прерада обавити у сопственој, модерно-опремљеној винарији која се налази на пет нивоа чија корисна површина износи више од 8.000 квадратних метара.

Ковачевић је нагласио да очекује производњу од близу 200 хиљада боца различитих врста квалитетног вина.

Буду ли временске прилике наклоњене виноградарима очекује се да касне сорте грожђа буду обране у првој половини октобра.

Коментара: 0


#   Прокупље   Топлички виногради   Гојиновац   грожђе   Драган Ковачевић   временске прилике
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима