Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Топлици почела јесења сетва

rssBookmark and Share

Прокупље 31.10.2021. Јужна Србија Инфо

Јесења сетва на подручју Топличког округа почела је пре пар дана. Планирано је да овај најважнији пољопривредни јесењи посао у Топлици буде обављен на површини од око 8.000 хектара. Оптималан рок за сетвене радове је од 15. октобра до 15. новембра.

У Топлици почела јесења сетва

Након престанка падавина и стварања дубинске влаге топлички пољопривредници кренули су са сетвеним радовима. Највеће површине, скоро 5.500 хектара наћи ће се под озимом пшеницом, изјавио је саветодавац за ратарство и повртарство у Пољопривредно стручној и саветодавној служби (ПССС) Прокупља Радован Бјелица и препоручио ратарима да сеју меркантилну-семенску пшеницу, а не пшеницу са „тавана“.

Према његовим речима принос и квалитет пшенице је већи и бољи када се сеје семенска пшеница.

Планирано је да се озими јечам буде посејан на површини од близу хиљаду хектара, док би се преостале површине нашле под тритикалом и другим ратарским културама.

Пре употребе минералних ђубрива Бјелица препоручује да се прво обави агрохемијска анализа земљишта, која је бесплатна.

Која минерална ђубрива и у којој количини да се употреби ратари би требали да примене након анализе земљишта, рекао је он и препоручио употребу ђубрива са мањим садржајем азота, а већим фосфора и калијума.


#   Прокупље   Топлички округ   сетва   јесен   Пољопривредна стручна служба
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима