Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Toplici počela jesenja setva

rssBookmark and Share

Prokuplje 31.10.2021. Južna Srbija Info

Jesenja setva na području Topličkog okruga počela je pre par dana. Planirano je da ovaj najvažniji poljoprivredni jesenji posao u Toplici bude obavljen na površini od oko 8.000 hektara. Optimalan rok za setvene radove je od 15. oktobra do 15. novembra.

U Toplici počela jesenja setva

Nakon prestanka padavina i stvaranja dubinske vlage toplički poljoprivrednici krenuli su sa setvenim radovima. Najveće površine, skoro 5.500 hektara naći će se pod ozimom pšenicom, izjavio je savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi (PSSS) Prokuplja Radovan Bjelica i preporučio ratarima da seju merkantilnu-semensku pšenicu, a ne pšenicu sa „tavana“.

Prema njegovim rečima prinos i kvalitet pšenice je veći i bolji kada se seje semenska pšenica.

Planirano je da se ozimi ječam bude posejan na površini od blizu hiljadu hektara, dok bi se preostale površine našle pod tritikalom i drugim ratarskim kulturama.

Pre upotrebe mineralnih đubriva Bjelica preporučuje da se prvo obavi agrohemijska analiza zemljišta, koja je besplatna.

Koja mineralna đubriva i u kojoj količini da se upotrebi ratari bi trebali da primene nakon analize zemljišta, rekao je on i preporučio upotrebu đubriva sa manjim sadržajem azota, a većim fosfora i kalijuma.


#   Prokuplje   Toplički okrug   setva   jesen   Poljoprivredna stručna služba
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima