Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Воћарство највећа развојна шанса Трговишта

rssBookmark and Share

Трговиште 24.06.2015. РТС, Јужна Србија Инфо

Мештани брдско-планинских села око Трговишта, шансу, кажу, виде у боровницама. Под раним засадом тог воћа је пет хектара земљишта.
Пре две године општина и агенција Веда поделили су 10.000 садница, озбиљног рода још нема, али се размишља и о каснијем пласману.

Фото: www.agrodan.rs
Фото: www.agrodan.rs

У селу Горња Трница, скоро на 1.000 метара надморске висине, боровница још није зрела. За десетак дана очекује Срећко Јовановић прве плодове, и са седмогодишњег засада и оног млађег.

Четири сорте боровнице је посадио, на 40 ари, има систем за наводњавање, а припрема и противградну заштиту.

"Обезбедио сам из сопствених средстава, и преко кредита, очекујем да ми Министарство пољопривреде врати 50 одсто уложеног", каже Срећко Јовановић из Горње Трнице код Трговишта.

Породица Томић је прошле године убрала 300 килограма боровнице, ове године биће је више. Остаће, рачунају, и за продају, има заинтересованих. Посла има, али се исплати, уложиће и у хладњачу.

"Има доста баш да се ради, да се окопава, чисти трава, баш доста посла", каже Драгица Томић из Трговшта.

"Почео сам да правим хладњачу, за пласман и продају, тржишта има, доста је заинтересованих за боровницу", каже Александар Томић из Трговишта.

Удружење Пчињска боровница још не располаже довољном количином боровица да би привукла озбиљног купца, иако је под овим воћем пет хектара земљишта у више планинских села око Трговишта. Засади су још млади, касније ће заједно наступати на тржишту.

"Најбоље је у паковању од 250 и 500 грама, имала би продају и на домаћем и на иностраном тржишту", каже Срећко Јовановић, председник удружења Пчињска боровница.

Удружење је од општине добило подстицајна средства, набавили су дробилицу, устњене борове иглице чувају влагу, сузбијају коров.

"Општина је уложила у системе за наводњавање, обишла их је и пољопривредна стручна служба, дали су им савете око прехране", каже Небојша Антић, председник Фонда за развој пољопривреде.

Предузеће Пчиња, које је прерађивало шумске плодове, не ради већ десет година. Хладњача има у откупним станицама. Сваки пети мештанин Трговишта активни је пољопривредник.

У воћарству виде највећу развојну шансу, села су удаљена, брдско-планинска, парцеле су ситне, не користе се вештачка ђубрива, а воде има довољно.

Коментара: 0


#   Трговиште   пољопривреда   боровнице   шанса   Министарство пољопривреде   Срећко Јовановић   воћарство   Пољопривредна стручна служба
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима