Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Voćarstvo najveća razvojna šansa Trgovišta

rssBookmark and Share

Trgovište 24.06.2015. RTS, Južna Srbija Info

Meštani brdsko-planinskih sela oko Trgovišta, šansu, kažu, vide u borovnicama. Pod ranim zasadom tog voća je pet hektara zemljišta.
Pre dve godine opština i agencija Veda podelili su 10.000 sadnica, ozbiljnog roda još nema, ali se razmišlja i o kasnijem plasmanu.

Foto: www.agrodan.rs
Foto: www.agrodan.rs

U selu Gornja Trnica, skoro na 1.000 metara nadmorske visine, borovnica još nije zrela. Za desetak dana očekuje Srećko Jovanović prve plodove, i sa sedmogodišnjeg zasada i onog mlađeg.

Četiri sorte borovnice je posadio, na 40 ari, ima sistem za navodnjavanje, a priprema i protivgradnu zaštitu.

"Obezbedio sam iz sopstvenih sredstava, i preko kredita, očekujem da mi Ministarstvo poljoprivrede vrati 50 odsto uloženog", kaže Srećko Jovanović iz Gornje Trnice kod Trgovišta.

Porodica Tomić je prošle godine ubrala 300 kilograma borovnice, ove godine biće je više. Ostaće, računaju, i za prodaju, ima zainteresovanih. Posla ima, ali se isplati, uložiće i u hladnjaču.

"Ima dosta baš da se radi, da se okopava, čisti trava, baš dosta posla", kaže Dragica Tomić iz Trgovšta.

"Počeo sam da pravim hladnjaču, za plasman i prodaju, tržišta ima, dosta je zainteresovanih za borovnicu", kaže Aleksandar Tomić iz Trgovišta.

Udruženje Pčinjska borovnica još ne raspolaže dovoljnom količinom borovica da bi privukla ozbiljnog kupca, iako je pod ovim voćem pet hektara zemljišta u više planinskih sela oko Trgovišta. Zasadi su još mladi, kasnije će zajedno nastupati na tržištu.

"Najbolje je u pakovanju od 250 i 500 grama, imala bi prodaju i na domaćem i na inostranom tržištu", kaže Srećko Jovanović, predsednik udruženja Pčinjska borovnica.

Udruženje je od opštine dobilo podsticajna sredstva, nabavili su drobilicu, ustnjene borove iglice čuvaju vlagu, suzbijaju korov.

"Opština je uložila u sisteme za navodnjavanje, obišla ih je i poljoprivredna stručna služba, dali su im savete oko prehrane", kaže Nebojša Antić, predsednik Fonda za razvoj poljoprivrede.

Preduzeće Pčinja, koje je prerađivalo šumske plodove, ne radi već deset godina. Hladnjača ima u otkupnim stanicama. Svaki peti meštanin Trgovišta aktivni je poljoprivrednik.

U voćarstvu vide najveću razvojnu šansu, sela su udaljena, brdsko-planinska, parcele su sitne, ne koriste se veštačka đubriva, a vode ima dovoljno.

Komentara: 0


#   Trgovište   poljoprivreda   borovnice   šansa   Ministarstvo poljoprivrede   Srećko Jovanović   voćarstvo   Poljoprivredna stručna služba
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima