Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Заштита географског порекла пеглане кобасице (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Пирот 06.05.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Поред пиротског ћилима и качкаваља, који имају заштићено географско порекло, Пироћанци су покренули и поступак заштите пеглане кобасице. Овај чувени пиротски производ од јунећег, овчијег и козјег меса специфичан је због начина припреме.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Пеглана кобасица, последњих година својим специфичним укусом, све више осваја тржиште Србије и региона. Захваљујући новом правилнику, Далибор Тошић је први произвођач пиротске пеглане кобасице који је регистровао своју производњу. То је био један од предуслова за почетак процеса заштите географског порекла.

Далибор Тошић, угоститељ из Пирота: "Битно је да купци добију један сигуран производ, ид а пеглана кобасица заиста буде производ из Пирота, а не да то раде неки други произвођачи, са другим сировинама. Оно што је најбитније за пеглану, по традицији, је да стока буде са испаше са Старе планине".
Локална самоуправа основала је комисију за заштиту географског порекла, а на првој наредној седници скупштине биће издвојен и новац за овај поступак.

Горан Поповић, помоћник градоначелника за пољопривреду: "То ће граду Пироту донети велике бенефите, јер ћемо имати највећи број производа који имају заштићено географско порекло, посебно због развоја гастрономије и туризма. Наравно произвођачи пеглане кобасице ће имати економску добит".
Стручњаци сматрају да ће за неколико година проблем приликом производње пеглане кобасице, али и ћилима и качкаваља бити недостатак сировине. У Пиротском крају, број оваца се сваке године драстично смањује.

Зоран Ћирић, фармер: "Најтеже је гајити стоку, треба интензиван рад, тежак рад, прљав рад, 365 дана у години. Нема ту ни празника ни викенда. Млади људи то неће да раде".

"Потребан је један много озбиљнији програм на нивоу Републике за заштити овчарства посебно у југоисточној и западној Србији где је и највећи број оваца које се гаје на пашњацима", каже Горан Поповић.

Ипак сви се слажу да је заштита географског порекла неопходна, јер када постанемо део јединственог европског тржишта, аутохтони производи, попут пеглане кобасице, биће изузетно цењени.

ВИДЕО: РТС

video...

Коментара: 0


#   Пирот   сертификат   Зоран Ћирић   пеглана кобасица   Горан Поповић   локална самоуправа   географско порекло   Ресторан Боем   заштита географског порекла   Далибор Тошић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима