Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zaštita geografskog porekla peglane kobasice (VIDEO)

rssBookmark and Share

Pirot 06.05.2018. RTS, Južna Srbija Info

Pored pirotskog ćilima i kačkavalja, koji imaju zaštićeno geografsko poreklo, Piroćanci su pokrenuli i postupak zaštite peglane kobasice. Ovaj čuveni pirotski proizvod od junećeg, ovčijeg i kozjeg mesa specifičan je zbog načina pripreme.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Peglana kobasica, poslednjih godina svojim specifičnim ukusom, sve više osvaja tržište Srbije i regiona. Zahvaljujući novom pravilniku, Dalibor Tošić je prvi proizvođač pirotske peglane kobasice koji je registrovao svoju proizvodnju. To je bio jedan od preduslova za početak procesa zaštite geografskog porekla.

Dalibor Tošić, ugostitelj iz Pirota: "Bitno je da kupci dobiju jedan siguran proizvod, id a peglana kobasica zaista bude proizvod iz Pirota, a ne da to rade neki drugi proizvođači, sa drugim sirovinama. Ono što je najbitnije za peglanu, po tradiciji, je da stoka bude sa ispaše sa Stare planine".
Lokalna samouprava osnovala je komisiju za zaštitu geografskog porekla, a na prvoj narednoj sednici skupštine biće izdvojen i novac za ovaj postupak.

Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu: "To će gradu Pirotu doneti velike benefite, jer ćemo imati najveći broj proizvoda koji imaju zaštićeno geografsko poreklo, posebno zbog razvoja gastronomije i turizma. Naravno proizvođači peglane kobasice će imati ekonomsku dobit".
Stručnjaci smatraju da će za nekoliko godina problem prilikom proizvodnje peglane kobasice, ali i ćilima i kačkavalja biti nedostatak sirovine. U Pirotskom kraju, broj ovaca se svake godine drastično smanjuje.

Zoran Ćirić, farmer: "Najteže je gajiti stoku, treba intenzivan rad, težak rad, prljav rad, 365 dana u godini. Nema tu ni praznika ni vikenda. Mladi ljudi to neće da rade".

"Potreban je jedan mnogo ozbiljniji program na nivou Republike za zaštiti ovčarstva posebno u jugoistočnoj i zapadnoj Srbiji gde je i najveći broj ovaca koje se gaje na pašnjacima", kaže Goran Popović.

Ipak svi se slažu da je zaštita geografskog porekla neophodna, jer kada postanemo deo jedinstvenog evropskog tržišta, autohtoni proizvodi, poput peglane kobasice, biće izuzetno cenjeni.

VIDEO: RTS

video...

Komentara: 0


#   Pirot   sertifikat   Zoran Ćirić   peglana kobasica   Goran Popović   lokalna samouprava   geografsko poreklo   Restoran Boem   zaštita geografskog porekla   Dalibor Tošić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima