Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Пријатељ породице" за фирме које ускладе рад и родитељство

Bookmark and Share

21.11.2018.

Награда "Пријатељ породице", ново признање које су установиле Влада Србије и ПКС као једну од мера за подстицање наталитета, убудуће ће добијати компаније које су уз добре пословне резултате у колективима створиле породично и пријатељско окружење које запосленима омогућава усклађивање рада и родитељства.

"Пријатељ породице" за фирме које ускладе рад и родитељство

Привредна комора Србије, по угледу на најбољу светску праксу, установила је награду „Пријатељ породице” - признање компанијама да су уз добре пословне резултате, у својим колективима изградиле породично – пријатељско окружење које запосленима омогућава усклађивање рада и родитељства. Конкурс за награду биће расписан 1. септембра, а сва предузећа која послују у Србији, без обзира на величину, делатност и власништво, могу да се кандидују. У новембру се очекују прва признања.

Премијерка Ана Брнабић, министарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић и председник ПКС Марко Чадеж, позвали су на данашњој конференцији за новинаре компаније да у што већем броју конкуришу за ово престижно признање.

Циљ ПКС је да наградом „Пријатељ породице” допринесе ефикаснијем спровођењу владиних активности у области популационе политике, јачању свести о потреби усклађивања породичног живота и пословних обавеза, као и стварању фамилy – фриендлy компанија, са одличном праксом усклађивања рада и родитељства, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС. Ове компаније, нагласио је Чадеж, својим запосленима, осим добрих услова рада и задовољавајућих зарада, обезбеђују да ускладе приватне и пословне обавезе и буду задовољни тим аспектом живота.

„Све малобројнија и старија Србија није само демографски, социолошки и социјални проблем, већ пре и после свега економско питање, јер привређују и нову вредност стварају људи. Без тога нема ни економског напретка, ни борбе против сиромаштва и незапослености“, рекао је председник ПКС и упозорио да је од 2005. до 2015. године број становника, само на основу природног прираштаја, смањен за око 383.000.

Како је објаснио, награда ће се додељивати једном годишње у три категорије - мала и средња предузећа, велика предузећа и јавна предузећа.

Пријатељ породице”, са признањем „Најбоље из Србије”, суштински ће дефинисати оно што јесте најбоље из наше земље, поручила је премијерка Ана Брнабић.

„Велика привилегија ће бити за компаније да понесу ову награду коју ће моћи да искористе уз свој бренд и име како би потрошачи и корисници услуга знали да су то компаније које најбоље усклађују рад и родитељство, послују у складу за законима, али иду и даље и омогућавају родитељима да развијају каријеру”, рекла је Брнабић.

Подсетила је да је најважнија мера за подстицај рађању финансијска подршка, па је изменама Закона о финансијској подршци породици предвиђено да од 1. јула за прворођено дете мајка добија једнократно 100.000 динара, за друго 10.000 динара месечно током две године, за треће дете 12.000 месечно током 10 година и за четврто дете 18.000 динара месечно 10 година.

Друга мера је установљено признање за компаније које најбоље усклађују рад и родитељство, нагласила је премијерка.

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је да тимски рад на активностима које се односе на популациону политику обухвата све већи број субјеката, не само у влади, већи и многи други препознају значај сопствених активности у борби за бољу демографску будућност.

Кандидати на награду „Пријатељ породице” биће бирани на основу методологије која представља комбинацију најразвијенијих светских методологија у овој области по узору на Немачку, Аустрију, Словенију, Велику Британију, САД, Хонг Конг, прилагођену нашим условима.

Критеријуми за оцењивање обухватају тржишно-финансијске показатеље пословања номинованог предузећа, усвојене стандарде и праксу у области усклађивања рада и родитељства, резултате у области усклађивања рада и родитељства, перцепцију јавности и запослених, као и оцене стручног жирија.

Коментара: 0


#   јавна предузећа   Ана Брнабић   треће дете   Славица Ђукић Дејановић   Привредна комора   Марко Чадеж   мала и средња предузећа
@anabrnabic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима