Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Prijatelj porodice" za firme koje usklade rad i roditeljstvo

Bookmark and Share

21.11.2018.

Nagrada "Prijatelj porodice", novo priznanje koje su ustanovile Vlada Srbije i PKS kao jednu od mera za podsticanje nataliteta, ubuduće će dobijati kompanije koje su uz dobre poslovne rezultate u kolektivima stvorile porodično i prijateljsko okruženje koje zaposlenima omogućava usklađivanje rada i roditeljstva.

"Prijatelj porodice" za firme koje usklade rad i roditeljstvo

Privredna komora Srbije, po ugledu na najbolju svetsku praksu, ustanovila je nagradu „Prijatelj porodice” - priznanje kompanijama da su uz dobre poslovne rezultate, u svojim kolektivima izgradile porodično – prijateljsko okruženje koje zaposlenima omogućava usklađivanje rada i roditeljstva. Konkurs za nagradu biće raspisan 1. septembra, a sva preduzeća koja posluju u Srbiji, bez obzira na veličinu, delatnost i vlasništvo, mogu da se kandiduju. U novembru se očekuju prva priznanja.

Premijerka Ana Brnabić, ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i predsednik PKS Marko Čadež, pozvali su na današnjoj konferenciji za novinare kompanije da u što većem broju konkurišu za ovo prestižno priznanje.

Cilj PKS je da nagradom „Prijatelj porodice” doprinese efikasnijem sprovođenju vladinih aktivnosti u oblasti populacione politike, jačanju svesti o potrebi usklađivanja porodičnog života i poslovnih obaveza, kao i stvaranju family – friendly kompanija, sa odličnom praksom usklađivanja rada i roditeljstva, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS. Ove kompanije, naglasio je Čadež, svojim zaposlenima, osim dobrih uslova rada i zadovoljavajućih zarada, obezbeđuju da usklade privatne i poslovne obaveze i budu zadovoljni tim aspektom života.

„Sve malobrojnija i starija Srbija nije samo demografski, sociološki i socijalni problem, već pre i posle svega ekonomsko pitanje, jer privređuju i novu vrednost stvaraju ljudi. Bez toga nema ni ekonomskog napretka, ni borbe protiv siromaštva i nezaposlenosti“, rekao je predsednik PKS i upozorio da je od 2005. do 2015. godine broj stanovnika, samo na osnovu prirodnog priraštaja, smanjen za oko 383.000.

Kako je objasnio, nagrada će se dodeljivati jednom godišnje u tri kategorije - mala i srednja preduzeća, velika preduzeća i javna preduzeća.

Prijatelj porodice”, sa priznanjem „Najbolje iz Srbije”, suštinski će definisati ono što jeste najbolje iz naše zemlje, poručila je premijerka Ana Brnabić.

„Velika privilegija će biti za kompanije da ponesu ovu nagradu koju će moći da iskoriste uz svoj brend i ime kako bi potrošači i korisnici usluga znali da su to kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo, posluju u skladu za zakonima, ali idu i dalje i omogućavaju roditeljima da razvijaju karijeru”, rekla je Brnabić.

Podsetila je da je najvažnija mera za podsticaj rađanju finansijska podrška, pa je izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici predviđeno da od 1. jula za prvorođeno dete majka dobija jednokratno 100.000 dinara, za drugo 10.000 dinara mesečno tokom dve godine, za treće dete 12.000 mesečno tokom 10 godina i za četvrto dete 18.000 dinara mesečno 10 godina.

Druga mera je ustanovljeno priznanje za kompanije koje najbolje usklađuju rad i roditeljstvo, naglasila je premijerka.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da timski rad na aktivnostima koje se odnose na populacionu politiku obuhvata sve veći broj subjekata, ne samo u vladi, veći i mnogi drugi prepoznaju značaj sopstvenih aktivnosti u borbi za bolju demografsku budućnost.

Kandidati na nagradu „Prijatelj porodice” biće birani na osnovu metodologije koja predstavlja kombinaciju najrazvijenijih svetskih metodologija u ovoj oblasti po uzoru na Nemačku, Austriju, Sloveniju, Veliku Britaniju, SAD, Hong Kong, prilagođenu našim uslovima.

Kriterijumi za ocenjivanje obuhvataju tržišno-finansijske pokazatelje poslovanja nominovanog preduzeća, usvojene standarde i praksu u oblasti usklađivanja rada i roditeljstva, rezultate u oblasti usklađivanja rada i roditeljstva, percepciju javnosti i zaposlenih, kao i ocene stručnog žirija.

Komentara: 0


#   javna preduzeća   Ana Brnabić   treće dete   Slavica Đukić Dejanović   Privredna komora   Marko Čadež   mala i srednja preduzeća
@anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}