Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прва фабрика у Трговишту после двадесет година

rssBookmark and Share

Трговиште 21.07.2016. РТС

У Трговишту је отворена фабрика за производњу пчеларске опреме у којој ће радити тридесеторо мештана. То су, после двадесет година, први послови у привреди ове општине.

Прва фабрика у Трговишту после двадесет година

Почетак производње је резултат јавно-приватног партнерства, Пчеларске задруге "Рој" из Трстеника и локалне самоуправе, уз подршку Регионалне развојне агенције Златибор и влада Србије и Швајцарске.

Већ су, током пробне производње, завршене и испоручене прве кошнице младим пчеларима из Трговишта. Сировина за израду делова је локална, а запослени живе у околини фабрике.

Синиша Алексић ради на пресецању и краћењу дасака и, како каже, не одбија ниједан посао. Запослење много значи и његовом колеги Душану Дешићу.

Трстеничка пчеларска задруга "Рој" је и до сада из Трговишта допремала грађу за израду 15.000 кошница годишње. Сировине, радна снага и природан мед су разлози њиховог доласка. Планирају да наредне године запосле стотину радника, и да шире мрежу коопераната, пчелара, уз обавезну едукацију.

"Имамо захтеве из Европске уније за огромним количинама меда и пчелињих производа, којих нема довољно", каже Радомир Брадић из Пчеларске задруга "Рој", "посебно што је овде мед незагађен отровима."

Некадашња фарма зечева, празна већ двадесет година, сада је фабрика за пчеларску опрему. Налази се у индустријској зони у којој има још празних погона.

Према речима Ненада Крстића, председника Општине Трговиште, више од двадесет година ниједно радно место у привреди није отворено: "Само у државном сектору, и нагомилао се велики број на тржишту рада."

Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде, захвалио је Трстеничанима што су препознали Трговиште као дестинацију у којој могу да инвестирају, да развијају посао и остваре профит.

Тржишта има за природни мед, нова фабрика ће утицати и на развој пчеларства, са садашњих 4.000 кошница, створиће се база од 10.000, што ће обезбедити довољне количина меда за извоз.

Задруга "Рој", покретач нове фабрике, има обезбеђено тржиште, 90 одсто своје производње извози у Албанију, Грчку и Норвешку.

Миљана Окиљевић Николић, Игор Ивановић, РТС

Коментара: 0


#   Трговиште   инвестиције   пчеларство   Драган Стевановић Боске   радна снага   државни секретар   Ненад Крстић   Драган Стевановић   радно место   Трстеник
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима