Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ММФ поводом рођендана: 0,1 посто најбогатијих зарадило колико и половина становништва

Bookmark and Share

17.07.2019. Нова економија

Вршилац дужности директора Међународног монетарног фонда, Дејвид Липтон, изјавио је да је најбогатијих 0,1 одсто становништва нагомилало исто богатство као најсиромашнијих 50 одсто.

ММФ поводом рођендана: 0,1 посто најбогатијих зарадило колико и половина становништва

„Свет се суочава са низом промена које доприносе слому поверења и друштвене кохезије, нарочито у развијеним земљама", рекао је Липтон и додао да „претерана неједнакост" представља проблем на глобалном и националном нивоу.

Он је говорио о глобалним изазовима на конференцији у Паризу поводом 75. годишњице конференције у Бретон Вудсу, када су 44 земље дефинисале основе на којима ће почивати међународни монетарни систем после Другог светског рата, а основани су ММФ и Међународна банка за обнову и развој.

Липтон је казао да су глобализација и нове технологије имале негативну последицу у виду политичке поларизације, популизма и гнева становништва.

Између осталог, рекао је да развој Кине „из основа мења глобални предео", а удео развијених земаља у глобалној производњи опашће са више од 50 одсто на трећину у наредних 25 година.

Липтон је казао да кроз фискалну политику ММФ може да помогне смањењу неједнакости и позвао на затварање рупа у закону које омогућавају корпорацијама да избегавају порез.

Додао је и да је неопходно сузбијати незаконите финансијске токове, прање новца и корупцију.

Он је нагласио и да је неопходно избећи тзв. „трку до дна" – што је израз за политику дерегулисања пословања, смањења корпоративних пореза, давања олакшица и субвенција, коју спроводе владе широм света како би стимулисале привредне активности.

© 2019 Нова економија

Коментара: 0


#   порез   субвенције   сиромаштво   ММФ   привредни раст
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима