Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

MMF povodom rođendana: 0,1 posto najbogatijih zaradilo koliko i polovina stanovništva

Bookmark and Share

17.07.2019. Nova ekonomija

Vršilac dužnosti direktora Međunarodnog monetarnog fonda, Dejvid Lipton, izjavio je da je najbogatijih 0,1 odsto stanovništva nagomilalo isto bogatstvo kao najsiromašnijih 50 odsto.

MMF povodom rođendana: 0,1 posto najbogatijih zaradilo koliko i polovina stanovništva

„Svet se suočava sa nizom promena koje doprinose slomu poverenja i društvene kohezije, naročito u razvijenim zemljama", rekao je Lipton i dodao da „preterana nejednakost" predstavlja problem na globalnom i nacionalnom nivou.

On je govorio o globalnim izazovima na konferenciji u Parizu povodom 75. godišnjice konferencije u Breton Vudsu, kada su 44 zemlje definisale osnove na kojima će počivati međunarodni monetarni sistem posle Drugog svetskog rata, a osnovani su MMF i Međunarodna banka za obnovu i razvoj.

Lipton je kazao da su globalizacija i nove tehnologije imale negativnu posledicu u vidu političke polarizacije, populizma i gneva stanovništva.

Između ostalog, rekao je da razvoj Kine „iz osnova menja globalni predeo", a udeo razvijenih zemalja u globalnoj proizvodnji opašće sa više od 50 odsto na trećinu u narednih 25 godina.

Lipton je kazao da kroz fiskalnu politiku MMF može da pomogne smanjenju nejednakosti i pozvao na zatvaranje rupa u zakonu koje omogućavaju korporacijama da izbegavaju porez.

Dodao je i da je neophodno suzbijati nezakonite finansijske tokove, pranje novca i korupciju.

On je naglasio i da je neophodno izbeći tzv. „trku do dna" – što je izraz za politiku deregulisanja poslovanja, smanjenja korporativnih poreza, davanja olakšica i subvencija, koju sprovode vlade širom sveta kako bi stimulisale privredne aktivnosti.

© 2019 Nova ekonomija

Komentara: 0


#   porez   subvencije   siromaštvo   MMF   privredni rast
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima