Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ТЕШКО ОНОМ КО СЕ РАЗБОЛИ: Још мање плате током боловања и одмора

Bookmark and Share

24.01.2016. Марко Р. Петровић, Блиц

Ако прође Вујовићева варијанта закона о платама у јавном сектору, зараде око 500.000 државних службеника биће драстично мање у данима боловања и одмора.

Фото: Графички студио Блица. РАС Србија
Фото: Графички студио Блица. РАС Србија

Министар финансија Душан Вујовић, наиме, инсистира да се током одсуства запослених због боловања, одмора или слободних дана за 35 одсто умањи основна плата, а не просек 12-месечних примања у који улазе и додаци за дежурства, рад викендом и празником, прековремени рад, ноћни рад, регрес...

По Вујовићевом сценарију, примера ради, примања лекара специјалисте који би месец дана био на боловању била би буквално преполовљена и износила би око 47.000 уместо 96.000 динара (види оквир).

То је само једна од ствари око којих Вујовић прави проблем иако се, према речима синдикалаца, претходно сагласио са нацртом закона који је урадило Министарство за државну управу и локалну самоуправу и који би знатно мање ударао по џепу запослене у јавном сектору.

Вујовић је на седници Социјално-економског савета инсистирао на овим изменама претивши чак и оставком ако не буду усвојене. Синдикати тврде да постоје најаве да ће и минули рад бити искључен из нацрта те да ће тиме радници имати мања права од оних која су им гарантована Законом о раду.

- Министар Вујовић се залаже за то да минули рад практично буде укинут, односно да се не обрачунава тих 0,4 одсто, колико се по Закону о раду добија за сваку годину стажа. Он би да то, као и топли оброк и регрес, буде део коефицијента за обрачун плата. Те ставке се, дакле, неће видети, па како онда да знамо колике су и да ли их уопште има у коначном обрачуну - каже за “Блиц” председник УГС “Независност” Бранислав Чанак.

Председник Савеза самосталних синдиката Љубисав Орбовић каже да су Вујовићеви предлози супротни Закону о раду и да му није јасно зашто држава предлаже опречне прописе.

НАЂИТЕ ДРУГУ ДРЖАВУ

Седница Социјално-економског савета била је прилично бурна.

- У једном тренутку, када се видело да ће до компромиса тешко доћи, Вујовић нам је поручио да, ако се не слажемо са њим, нађемо другу државу - потврдили су за “Блиц” Љубисав Орбовић и Бранислав Чанак.

Коментара: 0


#   синдикат   Министарство финансија   Закон о раду   Душан Вујовић   финансије   боловање   самостални синдикат   смањење   Јавни сектор   доприноси   Социјално економски савет   Љубисав Орбовић   топли оброк
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима