Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

TEŠKO ONOM KO SE RAZBOLI: Još manje plate tokom bolovanja i odmora

Bookmark and Share

24.01.2016. Marko R. Petrović, Blic

Ako prođe Vujovićeva varijanta zakona o platama u javnom sektoru, zarade oko 500.000 državnih službenika biće drastično manje u danima bolovanja i odmora.

Foto: Grafički studio Blica. RAS Srbija
Foto: Grafički studio Blica. RAS Srbija

Ministar finansija Dušan Vujović, naime, insistira da se tokom odsustva zaposlenih zbog bolovanja, odmora ili slobodnih dana za 35 odsto umanji osnovna plata, a ne prosek 12-mesečnih primanja u koji ulaze i dodaci za dežurstva, rad vikendom i praznikom, prekovremeni rad, noćni rad, regres...

Po Vujovićevom scenariju, primera radi, primanja lekara specijaliste koji bi mesec dana bio na bolovanju bila bi bukvalno prepolovljena i iznosila bi oko 47.000 umesto 96.000 dinara (vidi okvir).

To je samo jedna od stvari oko kojih Vujović pravi problem iako se, prema rečima sindikalaca, prethodno saglasio sa nacrtom zakona koji je uradilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i koji bi znatno manje udarao po džepu zaposlene u javnom sektoru.

Vujović je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta insistirao na ovim izmenama pretivši čak i ostavkom ako ne budu usvojene. Sindikati tvrde da postoje najave da će i minuli rad biti isključen iz nacrta te da će time radnici imati manja prava od onih koja su im garantovana Zakonom o radu.

- Ministar Vujović se zalaže za to da minuli rad praktično bude ukinut, odnosno da se ne obračunava tih 0,4 odsto, koliko se po Zakonu o radu dobija za svaku godinu staža. On bi da to, kao i topli obrok i regres, bude deo koeficijenta za obračun plata. Te stavke se, dakle, neće videti, pa kako onda da znamo kolike su i da li ih uopšte ima u konačnom obračunu - kaže za “Blic” predsednik UGS “Nezavisnost” Branislav Čanak.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović kaže da su Vujovićevi predlozi suprotni Zakonu o radu i da mu nije jasno zašto država predlaže oprečne propise.

NAĐITE DRUGU DRŽAVU

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta bila je prilično burna.

- U jednom trenutku, kada se videlo da će do kompromisa teško doći, Vujović nam je poručio da, ako se ne slažemo sa njim, nađemo drugu državu - potvrdili su za “Blic” Ljubisav Orbović i Branislav Čanak.

Komentara: 0


#   sindikat   Ministarstvo finansija   Zakon o radu   Dušan Vujović   finansije   bolovanje   samostalni sindikat   smanjenje   Javni sektor   doprinosi   Socijalno ekonomski savet   Ljubisav Orbović   topli obrok
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima