Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Пироту од четири јавна предузећа праве једно

rssBookmark and Share

Пирот 25.03.2011. Извор: Данас

Иницијатива пиротског Одбора СРС-а, странке која учествује у локалној власти за формирање новог ЈП под називом дирекција за планирање и изградњу општине Пирот, наишла је на подршку локалне власти и садашњих јавних предузећа која би била део те нове фирме, али не и опозиције која сматра да је то намиривање обавеза према радикалима који су део власти.

У Пироту од четири јавна предузећа праве једно

Пирот - Дирекција би настала спајањем неколико јавних предузећа - Фонда за градско грађевинско земљиште, Фонда за путеве, Јавног урбанистичког предузећа и недавно формиране Агенције за стамбену изградњу.

Председник ОО СРС и шеф Одборничке групе радикала у СО Бојан Илић каже да би формирање овакве Дирекције уместо неколико директорских места био један и не би се више око планова и изградње дописивали ЈУП и Фонд.

- Радило би се много ефикасније. Треба да се усагласе ставови са нашим коалиционим партнерима. Неће бити запошљавања нових радника, већ смањивање. Биће и уштеда око накнада за чланство у управним и надзорним одборима. Ово није никаква наша цена уласка у власт и намиривање рачуна са коалиционим партнерима. ДС је била у власти и могла је то да уради и пре нас али није имала идеју, већ се бавила само тиме како да запосли своје кадрове - каже Илић.

Опозициона Демократска странка сматра да је иницијатива СРС о формирању Дирекције за изградњу града, само жеља радикала да се намире обавезе из коалиционог договора са председником општине Владаном Васићем.

- Сада на наплату долази њихов договор о коалиционој сарадњи. Очекујемо да ће у будућности апетити СРС-а бити све већи и да ће тек испостављати нове захтеве. Кад то кажем имам у виду нова запошљавања њихових чланова и симпатизера у будућој дирекцији или у неким другим јавним предузећима - каже председница ОО ДС Данијела Ћирић

Председник општине Пирот Владан Васић тврди да идеја од овој Дирекцији потиче још из 2006. године и да није важно ко је иницијатор.

- То је потреба града. Дирекција би објединила институције које су задужене за планирање, пројектовање, праћење инвестиција и њихово извођење у граду. Имамо неколико директора, управне и надзорне одборе, велике службе рачуноводства... Све би то било под једним кровом Очекујем бољу координацију и ефикаснији рад. Скоро сви градови у Србији имају дирекцију. Једино ми имамо Фонд. Критике опозиције су злонамерне и малициозне. Наша размишљања су у правцу да је дирекција потребна граду и никакав други мотив не постоји. Избори се ближе и нема простора да било коме расту апетити - каже Васић.

Председник СО Пирот и члан „Коалиције за Пирот - Владан Васић’“ и УРС-а Милан Поповић додаје да идеја није нова и да она постоји већ неколико година.

- Битно је да се то спроведе у дело. Обједињавањем ових јавних предузећа у једно имаћемо једно руководство и књиговодство, али и одређене уштеде - каже Поповић.

И вршилац дужности директора ЈУП-а Андреја Манчић каже је дирекција потребна граду из више разлога.

- Јављају се одређене тешкоће у комуникацији између појединих институција, примера ради између ЈУП-а, Фонда и општине. При том се троши и доста енергије око тога. Дошли смо до закључка да је све то могуће избећи уколико се формира једно ЈП и све буде на једном месту од урбанистичких планова, преко архитектонско-грађевинских пројеката, парцелације и препарцелације земљишта и решавања имовинско-правних односа. Верујем да ће довести и до рационализације у пословању и у кадровима - сматра Манчић.

Ефикаснији рад на једном месту

Директор Фонда за грађевинско земљиште и путеве Мирослав Манчић каже да је тачно да по закону више не могу да постоје фондови већ јавна предузећа, односно дирекције за планирање и изградњу. „Формирањем дирекције имали бисмо једно руководство и управни одбор, као и шефове појединих служби. У сваком случају фирма би била ефикаснија у раду јер би све било на једном месту, од урбанизма, пројектовања до извођења коначних радова. Подржавам ову идеју. Фонд и ЈУП се налазе у једној згради и деле их само једна врата“, каже Манчић.

Коментара: 0


#   Пирот   јавна предузећа   Владан Васић   председник општине   Милан Поповић   Бојан Илић   Управни одбор   грађевинско земљиште   градско грађевинско земљиште
@kzpvladanvasic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима