Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Доживљаји из аутобуса у 17 часова од Ниша до Доње Трнаве

rssBookmark and Share

Ниш 29.10.2016. Милан Стојиљковић

Значи, све је ствар среће да ли ћете у овом периоду дана ући у жељени бус и станицу уопште или не. Дакле, дођите пар сати пре буса да будете сигурни.

Ниш Експрес за Доњу Трнаву, фото Милан Стојиљковић
Ниш Експрес за Доњу Трнаву, фото Милан Стојиљковић

Добар дан, јутро или вече свима! Кад год да читате овај текст, никад није касно. Ја сам морао да ово што сам данас преживео поделим са вама, па ако имате слично искуство или предлог шта да радимо тим поводом, пишите.

Дакле, враћам се ја из града - Ниша, и први аутобус по реду вожње је у 17 часова са главне аутобуске станице, дакле превозник је Ниш експрес. Прво, ред за куповину карте на шалтерима био је километарски. Сви се негде журе и јуре, а није ни чудо када се дуго чека у реду за карту. Ако сте у теснацу с временом, као што многи раде, боље одустаните и отрчите скроооз около и сачекајте свој аутобус на другој страни станице, на излазу - рампи. Некад хоће да стану, а то зависи од возача. Неки, пак, кажу снима их камера па не смеју.

Значи, све је ствар среће да ли ћете у овом периоду дана ући у жељени бус и станицу уопште или не. Дакле, дођите пар сати пре буса да будете сигурни. Или као што би мој деда рекао "Пођи си ти два сата раније, боље ти њега да чекаш, јер он тебе да чека неће!".

Даље... Уколико дођеш на ред за карту, а време до поласка твог аутобуса је више од десет минута, исту нећеш ни добити јер си сумњив. С обзиром да је перонска карта 300, оо динара, да, добро сте чули колико, онда многи користе своју сналажљивост и могућност, па купе карту за неки бус до Чамурлије, на пример, где је цена карте 90, оо динара, па је искористите за улазак на перон. Због преваре и злоупотребе на овај начин, наши "љубазни" и "драги" нам, шалтерски радници, неће вам продати карту. Да бисте је пак добили морате да докажете да путујете тамо, а то још нико није успео, јер док се убеђујете остали у реду ће вас пет пута за то време нахранити оним што се не једе и ризично је да уопште не добијете батине. Количина негативне енергије на оној станици је и више него присутна у ваздуху. Сви су напети, и шалтеруше и путници. И, наравно, нико ништа тим поводом не предузима да се то реши. 

Из белог буса се на предња врата појављује возач и креће са обраћањем нама - путницима, повишеним тоном: "Неће мож да станете сви у аутобус. Следећа линија за они који не уђу је у шест!"

Већина путника је искулирала ову информацију јер нису ни чекали бус за Крушевац, као што је на овом писало. Бели бус одлази, а долази наш - црвени Ниш експрес. Упаркирава се на перон и стаје. Тачно је 17.оо часова, а возач не отвара врата наредна три минута. Људи су нервозни и гурају се. У том гметежу и маси сазнајем да треба да преседамо до Доње Трнаве, у Мезграји.

Први пут у животу преседам до села које је удаљено 17 километара од центра града, а возио сам се свиме и свачеиме, и да не пишем где све. Није ми проблем да преседам, да се разумемо, али чињеница да су то урадили да би смањили трошкове ме излуђује, а да се при томе не осврну на путнике. Као "Они мора да путују па мора, ко их ј... Били један или сто унутра, нама је исти к..." 

Коначно, успех да купим карту у 2 минута до 17.00 часова и утрчим на перон. На карти је писао 12. перон, а на њему је био паркиран један бели бус, очито не Ниш експресов, а око њега је на стотине људи нешто чекало. Многи од њих су ми били познати, што ме је терало да слутим на то да сви они чекају исти бус - онај у који и ја треба да уђем, до Доње Трнаве.

Коначно, нервозни возач отвара врата. Сви се гурају до неизмоглости и свако носи неке кесе са собом. Губимо се, а ја се, уместо напред, пробијам назад, како бих изашао из масе. Мешају се руке, ноге и главе, путника. Не зна се ко је где и ко је шта у том тренутку. Сви су у стању транса. И не знам ко се више бори за место, да ли млади, стари, мушкарци или жене. Ту су и псовке и ружне речи.

Ако неко има комшију или рођака у маси која се још увек пробија за улазак у аутобус, а он је унутра, ту се обавезно чувају места. Само ставиш "кесу са 'леба" на седиште и то је заузето јер си ти тако одредио. За то време, улази се отежано и успорено, јер возач гледа карту по карту, цепа купон и каже ти: "Ти преседаш у Мезграју" или "Ти остајеш у аутобус, немој се секираш!".

С обзиром да сам ушо међу последњима, стајао сам напред на једну ногу, наваљен ка прозпору, а на моју кичму је лежао чича који је са собом носио свашта нешто, а између осталог и кантар који ме је ударао с времена на време у ногу која је лебдила. Девојчице, које су седеле на седиштима испред мене, цоктале су и негодовале што сам се мало наслонио на њихову страну. Да иронија буде већа, чича је изузетно непријатно мирисао, а сви прозори су били затворени.

Око нас је било и неколико пацијената који иду у психијатријску болницу - Горња Топоница. Стајали смо, тако, на перону наредних 10-ак минута, јер возач није желео да крене док се сви не сместе. Једва је ушло још неколико људи и коначно смо кренули. Возио нас је као кромпире, а врх је био када је, у току вожње, узео мобилни телефон и кренуо да разговара. Стакла су се презнојавала од дисања стотинак људи, па је морао често да заглави телефон на уво, раменом, а онда том руком да брише стакло испред себе. Коментари прљуште са свих страна, сви негодују ситуацију, а посебно они који треба да изађу. Пола аутобуса мора напоље да би они успели да се пробију до врата. 

Све време сам гледао кроз прозор у залазак сунца и уживао у амбијенту, покушавајући да схватим да ово око мене није моја реалност и да ја уопште нисам у тој димензији, али ме је бол у ноз на којој је била целокупна моја тежина, често враћао и подсећао на та то где се, ипак, налазим физички. :) Коначно, у Мезграји, нас је дочекао бус који нас је одвез'о до Трнаве, а потом наставио даље до, не знам ни ја ког места. Ето, пожелех да ово искуство поделим са вама из које год димензије да сте. ;)

Милан Стојиљковић

Ентузијаста са намером да пропутује свет, спреман да подели своја искуства и запажања, али и да чује ваша! Добродошли на мој блог!


#   Ниш   аутобус   Ниш експрес   Горња Топоница   Доња Трнава   аутобуска станица   Милан Стојиљковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима