Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ГПС праћење возила и мониторинг

Bookmark and Share

04.04.2018. Никола Стојановић

Ако се питате да ли постоји разлика између мониторинга и гпс праћења возила, требало би да знате да је гпс мониторинг свеобухватнији појам. Наиме, то значи да под мониторинг спаде и гпс праћење возила, лица, али и других начина за спречавање провала и крађа, као и за спречавање злоупотреба.

gps pracenje vozila
gps pracenje vozila

Да ли знате колико транспортних предузећа у Србији користи гпс праћење возила? Иако званична статистика не постоји, али негде између 20 000 и 25 000 возила користи системе за гпс праћење возила. Међутим, за шта гпс праћење возила служи?

Наиме, многе фирме и предузећа која се баве транспортом у сваком тенутку требало би да знају где су њихова службена возила, куда се крећу, колико горива троше, да ли имају довољно горива за одређену руту и колико им је средстава потребно за одређени пут. Управо захваљујући системима за гпс праћење возила могуће је да знате где се ваше транспортно возило налази.

Међутим, требало би напоменути шта све спада у гпс мониторинг. Наиме, он подразумева гпс праћење лица, гпс праћење возила, спречавање крађа, али и све оно што се односи на кретање. Ове услуге се у свету све више користе, зато не чуди што су и код нас све траженије.

Помоћу система за гпс праћење возила могуће је у сваком тренутку да се сазна где се неко возило налази, при чему је тај процес поједностављен и није потребно ангажовати читав диспечерски тим како бисте добили потребне информације. Такође, доовљно је да уз помоћ телефона или интернета имате увид у положај вашег возила, али можете и да добијете информације о стању вашег возног парка. Уз то, могуће је добити и комплетну историју кретања једног возила.

Гпс мониторинг данас омогућава покривеност сигналом у преко 30 земља и подразумева различите континенте, а с обзиром на то да су стандарди аутомобилске индустрије све сложенији и ови системи теже да иду у корак са аутомобилском индустријом.

Данас на тржишту постоји велики број компанија које нуде комплетну услугу гпс мониторинга. Требало би знати да је неопходна лиценца за пружање ових услуга и да сте захваљујући лиценци у сигурним рукама. Управо лиценцирана предузећа сигурност су вашег успеха.

А како је све почело?

Са масовном употребом аутомобила дошло је и до коришћења система за гпс праћење возила. У почетку је модел за праћење изгледа као ручни сат, а произведен је још тридесетих година 20. века.

Пошто је био проблем како да промените мапу током пута, са појавом прво модела за праћење моралли бисте да зауставите ауто и мапу ручно промените. Зато је касније дошло до стварања новог модела.

Неколико година касније дошло је до стварања модела који се уграђивао у ауто, при чему је уређај био повезан са брзинометром. Са повећањем брзине аутомобила долазило је и до окретања мапе. Међутим, како се још увек није измислио начин за промену мапе, мораису да се осмисле нови начини за праћење возила.

Касније је дошло до креирања напредних софтвера за праћење возила, при чему су данас технологије усавршене тако да више аутопревозници не морају да брину да ли ће им возачи скренути са пута, колико је горива потрошено и да ли ће на време стићи на жељену локацију.


#   саобраћај   аутомобили   ГПС
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима